BANKALARIN KREDİ KARTI PUAN UYGULAMALARI VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

Öz Bankalar, müşterilerine daha iyi kredi kartı hizmeti sunabilmek için puan, ikramiye, prim, hediye vb. adlarla bir takım puan uygulamaları sunmaktadırlar. Uygulamada kullanılan bu puanların hem bankalar, hem de ticari işletmeler açısından muhasebeleştirilmesi de önem arz etmektedir. Bununla birlikte Türkiye’de kredi kartı ile ilgili puan uygulamalarının muhasebeleştirilmesinde bazı belirsizliklerin olduğu da görülmektedir. Muhasebenin sosyal sorumluluk kavramı gereği, muhasebe uygulamalarının yürütülmesinde ve mali tabloların düzenlenmesi ve sunulmasında, belli kişi veya grupların değil, tüm toplumun çıkarlarının gözetilmesi ve dolayısıyla bilgi üretiminde gerçeğe uygun, tarafsız ve dürüst davranılması gerektiğinden, kredi kartı puan uygulamalarının muhasebe kayıtlarına alınmasıyla mali tabloların gerçeğe uygun bilgi sunması sağlanmış olacaktır. Bu çalışmada, işletmelerin kredi kartları ile kazanmış oldukları puanlar ve bu puanların kullanımlarının, hem işletmeler hem de bankalar açısından nasıl muhasebeleştirileceği konusu incelenmiştir. İşletmelere yön vereceği düşünülerek kredi kartı kullanılarak yapılan harcamalar örnek verilerek değerlendirilmiştir.

___

Acar D., Tetik N. (2010), Genel Muhasebe, Detay Yayıncılık, 4. Baskı, Ankara.

Atay, M. S. (2008), Banka İşlemleri Ve Muhasebesi, Asil Yayın Dağıtım, 1. Baskı, Ankara.

Baydemir, M. (2004), Her Yönüyle Kredi Kartları, Ms Destek Smmm Ltd. Şti. İstanbul.

Buhur, Oğuzhan, (2004), Tüketici Kredisi Açısından Kredi Kartı Uygulaması, Seçkin Yayınevi, Ankara.

Cibili, A. (2003), “Türkiye’de Kredi Kartı İşlemlerinde Bankalar Arası Takas Ve Hesaplaşma Sistemi”, Yüksek Lisans Tezi, Mü- Sbe, İstanbul.

Duman, E.K. (1998), “Genel Olarak Kredi Kartı Sisteminin İşleyişi Ve Türkiye’nin Dış Alem Kredi Kartı Gelirleri”, Yüksek Lisans Tezi, Mü- Sbe, İstanbul.

Ekinci, Mustafa Ve Esen, Sinan, (2005), Anlatımlı Ve Gerekçeli Yeni Türk Ceza Kanununda Yer Alan Hırsızlık, Yağma, Dolandırıcılık, Hileli İflas, Karşılıksız Yararlanma, Belgelerde Sahtecilik Ve Bilişim Alanında Suçlar, Adalet Yayıncılık, Ankara.

Güler, İlkay, “Bankalarda Kredi Kartı İşlemleri Ve Muhasebesi”, Yüksel Lisans Tezi, Mü-Sbe, İstanbul 2007.

Ispartalı, Mehmet (2001), “Bireysel Bankacılıkta Kredi Kartları”, Yüksek Lisans Tezi, Mü-Bse İstanbul.

Uludağ, İlhan Ve Arıcan, Erişah, (2000), Finansal Hizmetler Ekonomisi, 2. Baskı Beta Basım Yayım Dağıtım, İstanbul.

Süzer, D. Hande, (2003) “Akıllı Karta Geçiş Heyecanı”, Capital (Aylık İş Ve Ekonomi Dergisi).

Tuğay, Osman Ve Başgül, Nermin, (2007), “Önemli Bir Finansman Kaynağı Olarak Kredi Kartları: Kredi Kartlarının Kart Sahiplerinin Harcamaları Üzerindeki Etkisini Belirlemeye Yönelik Burdur İlinde Bir Araştırma”, Süleyman Demirel Üniversitesi İibf Dergisi, Cilt12, Sayı 3.

http://www.bkm.com.tr/sozluk.aspx, (08.04.2010)

http://www.bkm.com.tr/kurulus.html, (08.04.2010)

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-4646
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi İİBF