ALGI YÖNETİMİNDE MEDYANIN ROLÜ: AVRUPA BİRLİĞİ- TÜRKİYE MÜZAKERE SÜRECİ ÖRNEĞİ

Öz Bu çalışmanın amacı, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin yürütülmesi ve Avrupa Birliği’ne katılım müzakereleri sürecinde, medyanın gündemi belirlemesindeki olası rolünü, algı yönetimi yaklaşımı çerçevesinde incelemektir. Bu doğrultuda çalışmada, “amaçlı örnekleme yöntemi” ile Türkiye’nin ulusal çapta yayın yapan en yüksek tirajlı iki gazetesi; Sabah ve Hürriyet gazeteleri incelenmiştir. 01 Ocak 2011 ve 31 Aralık 2016 tarihleri arasında yayınlanan AB- TR haberlerinin kamuoyunda nasıl algı oluşturduğu içerik analizi yöntemine tabi tutularak incelenmektedir. Araştırmadan elde edilen verilere göre, Hürriyet ve Sabah gazetelerinin ilk sayfalarında çıkan haberlerin güvenlik, iç politika, dış politika, demokratikleşme ve ekonomi başlıklarından oluştuğu sonucuna ulaşılmıştır. Hürriyete Gazetesi üzerinde yapılan incelemeye göre, Tr-AB ilişkileri ve katılım müzakerelerine ilişkin toplam 162 haberde en fazla “iç politika”ya vurgu yapılırken, en az işlenen konunun “ekonomi” olduğu ortaya konmuştur. Oluşturulan bu beş kategori için iki gazetede de verilen olumlu haber sayısı, olumsuz haber sayısına nazaran daha az görülmekte, her iki gazetede olumlu haber sayısı eşit verilmektedir. Bu sonuçlardan hareketle,  ele alınan yazılı basın haberlerinde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ve katılım müzakereleri ile ilgili olumsuz bir algı yönetimi olduğu ve bu algı yönetiminde de demokratikleşme hususunun payı olduğu çıkarımına varılabilir.

___

Kaynaklar

Akgönenç, O. (2009). Türkiye’nin AB Stratejisi. Ankara: Nobel Yayın

Aslan, E., Tavşancıl, E. (2001). İçerik Analiz ve Uygulama Örnekleri. İstanbul: Epsilon.

Bozkurt, V.(1997). Türkiye ve Avrupa Birliği. İstanbul: Alfa Yayınları.

Chisnall, P.M. (1975). Marketing: a behavioural analysis. McGraw Hill

Dearing, J.W. ve Rogers, E.M. (1996). Communication Concepts 6. Sage: Agenda-Setting. Thousand Oaks

Devlet Planlama Teşkilatı, Avrupa Birliği İle İlişkiler Genel Müdürlüğü. (2002). Avrupa Birliği Kronolojisi 1946-2002. Ankara: Doğuşum Matbaacılık.

Dursun,Ç. (2004). Türkiye’de Haber ve Habercilik Çalışmalarının Genel Bir Değerlendirmesi: 1980- 2003”. Der: Çiler Dursun. Haber Hakikat ve İktidar İlişkisi. Ankara: Elips Kitap.

Duverger, M. (1980). Metodoloji Açısından Sosyal Bilimlere Giriş. Çev: Ünsal Oskay. İstanbul: Bilgi Yayınevi.

Erdemli, Ö. (2005). Chronology: Turkey’s Relations with the EU’, Turkey and The European Union. Domestic Politics, Economic Integration and International Dynamics. Ed: Ali Çarkoğlu ve Barry Rubin. London.

İnceoğlu, M. (2010). Tutum Algı İletişim. 5. Baskı. No:69. İstanbul: Beykent Üniversitesi Yayınları

İrvan, S. (2000). Metin Çözümlemelerinde Yöntem Sorunu. Ankara: Medya ve Kültür, 1. Ulusal İletişim Sempozyumu Bildirileri İletişim Dergisi Yayınları.

Koçak, A. ve Arun, Ö. (2006). İçerik Analizi Çalışmalarında Örneklem Sorunu. Konya: Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi: Selçuk İletişim 4 (3).

Tutar, H. (2013). Davranış Bilimleri Kavramlar ve Kuramlar. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Moloney,K. (2000). Rethinking Public Relations: The Spin and The Substance. London: Routledge

Morgan, C.T. (1981). Psikolojiye Giriş. Çev. S. Karakaş ve diğerleri. Ankara: Meteksan

Özer, M.A. (2012). Bir Modern Yönetim Tekniği Olarak Algılama Yönetimi Ve İç Güvenlik Hizmetleri. 33.sayı. Karadeniz Araştırmaları.

Picard, G.R. (1991). The Journalist’s Role in Coverage of Terrorist Events. Eds. Odasuo Alali ve Kenoye Eke. Media Coverage Of Terrorism. California: Sage Publications.

Şen, F. (2006). Türkiye-AB ilişkilerinin Beş Temeli ve Bu Çerçevede Türkiye’nin Tam Üyeliğinin AB’ye Olası Etkilerinin Tahmini, ‘Türkiye Avrupa Birliği İlişkileri Üzerine Ekonomi-Politik Tezler’. Ed. İrfan Kalaycı. İstanbul.

Tutar,H. (2008). Simetrik ve Asimetrik İletişim Bağlamında Örgütsel Algılama Yönetimi. 1. Baskı Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Yaylagül, L. (2006). Kitle İletişim Kuramları Egemen ve Eleştirel Yaklaşımlar. 1.baskı. Ankara: Dipnot Yayınları.

http://www.medyatava.com/tiraj (06.10.2017)

http://www.ikv.org.tr (27.10.2017)

http://www.ab.gov.tr/111.html (09.06.2017)