CUMHURİYET’İN İLK YILLARINDA MERSİN HİLÂL-İ AHMER CEMİYETİ

Öz Mersin Hilâl-i Ahmer Cemiyeti, Milli Mücadele döneminde işgaller karşısında özellikle halkın ve Kuvay-ı Milliye’nin yiyecek, giyecek, sağlık malzemesi ve para yardımı noktasında ön plana çıkmıştı. Cumhuriyet'in ilanı ile birlikte Hilâl-i Ahmer'in görev ve sorumluluğu artmıştı. Lozan Konferansı'nda, Türkiye ile Yunanistan arasında kabul edilen nüfus değişimi önemli sayıda insanın göçünü kapsamıştı. Bu göç esnasında her iki ülke, mübadillerin en az zararla ve kayıpla göçü uygulamaya çalışmıştı. Mersin Hilâl-i Ahmer Cemiyeti, Yunanistan'dan gelen mübadillerin limanlara gelişleri, yerleşecekleri yerlere sevkleri ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi sürecinde büyük bir rol oynadığı görülmüştü. Bu makalede mübadillere iskelelerde ve kamplarda yapılan yardımlarla ilgili faaliyetlere ışık tutmak amaçlanmıştı.

___

  • ARI, Kemal, Büyük Mübadele Türkiye’ye Zorunlu Göç (1923-1925), Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul 1995.
  • ARTAN, Gündüz, Mersin Tarih Kronolojisi, Mersin 2003 ÇAPA, Mesut, Kızılay (Hilal-i Ahmer) Cemiyeti, Türk Kızılay Derneği Yayınları, Ankara 2009.
  • EMGİLİ, Fahriye, Mersin Mübadilleri, Mersin 2004. ARTAN, Gündüz “Mersin ve Göçler-3” İçel Sanat Kulübü, S. 58, Temmuz- Ağustos 1997, 24-28
  • ÇAPA, Mesut, “Lozan’da Öngörülen Türk Ahali Mübadelesinin Uygulanmasında Türkiye Kızılay (Hilali Ahmer) Cemiyetinin Katkıları” Atatürk Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, S. 2, 1998, s. 244-268.
  • ÇELİK, Kemal, “Fransız İşgal Döneminde Mersin Belediye Başkanı Ahmet Hallaç’ın Anıları” Atatürk Araştırma Dergisi, S. 62, XXI, Temmuz 2005, 703-726.