Yöneticilik Özelliklerine İlişkin Algılanan Cinsiyet Kalıp Yargılarının Analizi

Başarılı yönetici özellikleri genelde erkeğe-özgü olarak ele alınmakta ve yönetici ise erkektir şeklinde kavramsallaştırılmaktadır. Bu çalışma başarılı yöneticilik özelliklerin sınıflandırmaya ve bu faktörlerde cinsiyet farklılığını tespit etmeye odaklanmıştır. Bu farklılık araştırmada Schein Betimleyici İndeksi (1973,1975) ile görev odaklılık, liderlik odaklılık, ilişki odaklılık ve duygusal odaklılık kapsamında incelenmiştir. Bu gruplar açıklayıcı faktör analizi ile dizayn edilmiştir. Daha sonra, önerilen- farklılıkları göstermek üzere 2x2 ANOVA analizi gerçekleştirilmiştir. Liderlik ve görev odaklılık için farklılık bulunmuş diğer iki boyut için farklılık bulunmamıştır.

The Analysis of Perceived Gender Stereotypes in Respect of Management Characteristic

Successful manager attributes are generally conceptualized as male-spesific and it is expressed in think manager-think male context. This study focuses on the classifications of successful managerial attributes and identifying of gender differences in these factors. This difference was examined in the context of of task oriented, leadership oriented,relationshio oriented and emotional oriented with Schein Descriptive Index (1973,1975). These four groups was designed by exploratory factor analyis. Then 2x2 factorial ANOVA was used to indicate proposed-differences. It was found differences for leadership and task oriented but was not found for the other dimensions.

___

  • Referans1 Altıntaş, Çınar Füsun ve Murat Hakan Altıntaş (2008), “The Relationship Between Feminist/Womanist Identity and Leadership Styles of Women Managers in Turkey”, Gender in Management: An International Journal, 23 (3): 75-193.