Sürdürülebilir Üretimi Teşvik Eden ve Sınırlandıran Faktörlerin Belirlenmesine Yönelik Bir Alan Araştırması

Sürdürülebilirlik kavramı, Üçlü Sorumluluk Anlayışı (ÜSA) Modeli olarak bilinen çevresel, sosyal ve ekonomik faktörlerin birleşiminden oluşmaktadır. Bu çevresel, sosyal ve ekonomik faktörler sürdürülebilir ürünlerin tasarımı, geliştirilmesi ve üretilmesinde önemli bir rol üstlenmektedir. İşletmelerin, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağından ödün vermeksizin sürdürülebilir üretim yapabilmeleri için, sürdürülebilir üretimi teşvik eden faktörler üzerinde yoğunlaşması ve sınırlandıran faktörleri mümkün olduğunca azaltması gerekmektedir. Çalışmada, sürdürülebilir üretimin gerçekleştirilmesini teşvik eden ve sınırlandıran bu faktörler; ekonomik, sosyal ve çevresel bakış açısına göre belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda, “kurumsal sosyal sorumluluk” ve “üst yönetimin yaklaşımı” faktörlerinin sürdürülebilir üretimin gerçekleştirilmesinde en önemli teşvik edici unsurlar olarak görüldüğü sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, “farkındalığın ve bilinirliğin az olması” ve “devlet destekleri ve teşviklerin az olması” faktörlerinin sürdürülebilir üretimin gerçekleştirilmesinde karşılaşılan en büyük engel olarak değerlendirildiği bulguları elde edilmiştir. 

A Field Study of Drivers and Barriers to Implement Sustainable Manufacturing

The concept of sustainability combines the environmental, social, and economic factors, known as the Triple Bottom Line (TPL) Model. These environmental, social, and economic factors come into play while designing, developing, and manufacturing any sustainability related product. Companies need to increase the impact of the driving factors and reduce the impact of barriers as far as possible to implement sustainable manufacturing without compromising the ability of future genarations to meet their own needs. In this study, these driving factors and the barriers to implement sustainable manufacturing are investigated according to the environmental, social, and economic perspectives. This study finds that corporate social responsibility and senior management’s approach factors appear to be the dominant motivations to implement sustainable manufacturing. Furthermore, lack of awareness and knowledge and lack of government support and incentives factors was considered to be the largest obstacle encountered in the implementation of sustainable manufacturing

___

  • Referans1 Altuntaş, Ceren ve Duygu Türker (2012), “Sürdürülebilir Tedarik Zincirleri: Sürdürülebilirlik Raporlarinin İçerik Analizi”, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14 (3): 39-64.