OMBUDSMAN ve SOSYAL MEDYA: KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU’NUN TWITTER KULLANIMINA İLİŞKİN AMPİRİK BİR ANALİZ

Öz Kamu yönetiminin hukuka ve hakkaniyete uygun hareket etmesini sağlamak, katılımı teşvik etmek ve devlet-vatandaş ilişkilerini iyileştirmek ombudsmanın temel görevleri arasındadır. Sosyal medya araçları bir ülkede ombudsmanın bu görevlerini başarıyla yerine getirebilmesine katkı sağlama potansiyeline sahiptir. Ancak, Türkiye’de ombudsman-sosyal medya ilişkisi ilgili literatürde analiz edilmiş bir konu değildir. Bu çalışma, Türkiye’de Twitter örneği bağlamında sosyal medya ve ombudsman arasındaki ilişkiye odaklanmaktadır. Bu bağlamda, çalışmanın amacı, içerik analizi yönteminden yararlanarak, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) Twitter’dan ne amaçla yararlandığını analiz etmek ve bu sosyal medya aracının Türkiye’de KDK’nın rolünü yerine getirmesine katkı sağlayıp sağlamadığını değerlendirmektir. Yapılan analizin bulgularına göre, Türkiye’de KDK, Twitter’dan vatandaşları kararlarına ve incelemelerine ilişkin bilgilendirme ve kurumu tanıtma amacıyla yararlanırken; katılımı teşvik etme ve vatandaşla iki yönlü iletişime geçme açısından Twitter’ı etkin bir şekilde kullanmamaktadır. KDK Twitter’ın sunduğu fırsatlardan tam anlamıyla yararlanmamaktadır.

___

Akıncı, Müslim (1999), Bağımsız İdari Otoriteler ve Ombudsman (İstanbul: Beta Yayıncılık).

Allen-Crespo, Marilia (2001), ―European Ombudsman and National Ombudsmen: Comparative Tables‖, European Parliament Working Paper (Luxemburg).

Ayeni, Victor (2000), ―The Ombudsman around the World: Essential Elements, Evolution and Contemporary Challanges‖, Ayeni Victor, Reif Linda ve Thomas Hayden (Der.),

Strengthening Ombudsman and Human Rights Institutions in Commonwealth Small and Islands (London: Commonwealth Secreteriat): 1-28.

Ayeni, Victor (2005), The Role and the Effectiveness of the Ombudsman Institution (Washington: National Democratic Institute).

Berntzen, Lasse (2005), ―E-Ombudsman: A Tool for Citizen Feedback on Policy Decisions‖, DanRemenyi (Der.), Proceedings of the 5th European Conference on e-Government (ECEG 2005), Academic Conference Limited.

Berntzen, Lasse ve Marte Winsvold (2005), ―Web-Based Tools for Policy Evaluation‖. Böhlen,

Michael, Johann Gamper, Wolfgang Polasek ve Maria A. Wimmer (Der.), E-Government:Towards Electronic Democracy (Berlin: Springer): 13-24.

Bertot, John Carlo, Paul T. Jaeger ve Derek Hansen (2012), ―The Impact of Polices on GovernmentSocial Media Usage: Issues, Challenges and Recommendations‖, GovernmentInformation Quarterly, 29 (1): 30–4

Ankara Üniversitesi SBF Dergisi-Cover
  • ISSN: 0378-2921
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1943
  • Yayıncı: AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi