Kamu İhale Süreçlerinin Uyuşmazlık Kararları Çerçevesinde Değerlendirilmesi

Kamu alımlarında temel olarak, ortaya çıkan ihtiyacın en iyi fiyat-kalite dengesinde ve makul sürede temin edilmesi amaçlanmaktadır. Uluslararası ve ulusal metinler dikkate alındığında kamu alımlarının amacına ulaşılabilmesi için uyulması zorunlu ilke ve kurallar geliştirildiği görülmektedir. Alana özgü çalışmalar incelendiğinde temel olarak rekabet, saydamlık, en uygun alım, eşit muamele ve güvenirlik gibi ilkelere vurgu yapıldığı anlaşılmaktadır. Çalışmada kamu ihale sisteminin öngörüldüğü şekilde işlemesi için gerekli ilkelerden rekabet ilkesinin kavramsal ve uygulama boyutu analiz edilmektedir. Öte yandan kamu ihale sisteminin düzenlenme ve denetlenme zorunluluğundan kaynaklı olarak kurulan Kamu İhale Kurumu tarafından 2012- 2016 yılları arasında rekabet ilkesinin ihlali nedeniyle ihalenin iptaline karar verilen itirazen şikâyet başvuruları incelenmiştir. Analiz sonucunda yıllar itibarıyla Kurum tarafından iptal edilen ihalelerin azalma eğiliminde olduğu, ancak rekabet ilkesi nedeniyle iptaline karar verilen ihalelerin payının düzenli bir seyir izlediği tespit edilmiştir. Ayrıca rekabetin ihlal edilmesinde bazı idarelerin diğer idarelere kıyasla öne çıktığı ve rekabetin ağırlıklı olarak ihale dokümanı düzenlemelerinden kaynaklı olarak kısıtlandığı görülmüştür

Evaluation of the Public Procurement Processes within the scope of Public Procurement Boart Decisions

The main objective of public procurement is to achieve the best possible price-quality balance and to complete it in a reasonable amount of time. When international and national documents are taken into account, it is seen that the compulsory principles and rules to be followed are developed in order to achieve the purpose of public procurement. When field-specific studies are examined, it is understood that the emphasis is on principles such as competition, transparency, value for money, equal treatment and reliability. The conceptual and application dimension of the competition principle in the study is examined. On the other hand, appeal applications, which resulted in the cancellation of tender due to the violation of the competition principle in 2012-2016 by the Public Procurement Authority. As a result of the analysis, it was determined that the tenders canceled by the Authority tend to decrease, but it has been determined that the share of the tenders which have been decided to be canceled is following a regular course. Furthermore, in terms of violation of competition, it has been seen that some of the administrations have come forward in comparison with the other administrations, and competition has been mainly impeded due to the regulations of tender documents.

___

  • Referans 1 Alyanak, Servet (2014), “Dünya Ticaret Örgütü Kamu Alımları Anlaşmasına Genel Bir Bakış ve Bu Anlaşmanın Avrupa Birliği’nde Uygulanması”, Marmara Avrupa Araştırmaları Dergisi, 22 (1): 85-119.