İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASINDA GETİRİ VOLATİLİTESİNİN MODELLENMESİ VE ÖNRAPORLANMASI

Özellikle yüksek frekanslı günlük finansal verileri modelleme başarıları nedeniyle birçok araştırmacı tarafından büyük ilgi gören ARCH ve GARCH modelleri değişen varyansın sadece yatay kesit verisi problemi olmadığını aynı zamanda bir zaman serisi verisi problemi olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla finansal zaman serisi verileri ile yapılan çalışmalarda doğrusal zaman serisi modelleri yerine doğrusal olmayan koşullu değişen varyans modellerinin kullanılması gerekmektedir. Bu çalışmada, İMKB100 günlük getiri serisinin volatilitesinin önraporlaması için alternatif modellerin performansları değerlendirilmektedir. Öncelikle birim kök testleri, doğrusal olmayan modellerin teorik yapısı ve koşullu değişen varyans önraporlama modelleri kısaca tartışıldıktan sonra uygulama amacıyla İMKB100 günlük getirileri alınmıştır Getiri serisinin zaman serisi özellikleri incelendikten sonra serinin durağan olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Daha sonra alternatif modeller içerisinden getiri serisi için en uygun modelin ARMA(1,2) olduğu bulunmuştur. İMKB100 günlük getiri serisi için elde edilen expost önraporlama sonuçlarına göre alternatif ARCH ve GARCH modelleri içerisinden en uygun koşullu değişen varyans modelinin GARCH(1,1) olduğu belirlenmiştir. Bulunan bu sonuç menkul kıymetler borsası üzerine yapılan daha önceki çalışmaların büyük bir kısmını destekler niteliktedir.

___

  • AKGiRAY, Vedat (1989), "Conditional Heteroscedasticity in Time Series of Stock Returns: Evidence and Forecasts," The Journolaf Business, 6211: 55-80.
  • ANDERSON, T. G. /BOLLERSLEV, T. (1998), "Answering the Skeptics: Yes, Standart Volatility Models Do Provide Accurate Forecasts, " International Eeonomie Review, 39: 885.905.
  • BHARGAVA, A. (1986), "On The Theory of Testing for Unit Roots in Observed Time Series," Review of Economie Studies, 53: 369.384.
  • BOLLERSLEV, Tim (1986), "Generalized Autoregressive Conditional Heteroscedasticity," Journal of Eeonometrics, 31: 307-327.
  • BOLLERSLEV, Tim (1990), "Modeling the Coherence in Short-Run Nominal Exchange Rates: A Multivariate Generalized ARCH Models," The Review of Economies and Statisties: 542- 547.
  • BOX, George E.P.I JENKINS, Gwilym M. (1976), Time Series Ana/ysis Forecasting and Control (San Francisco Holden-Day).
Ankara Üniversitesi SBF Dergisi-Cover
  • ISSN: 0378-2921
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1943
  • Yayıncı: AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

DURAĞAN OLMAYAN TALEP VARSAYIMI ALTINDA "TEDARİK DÖNEMİ" POLİTİKASININ MALİYET PERFORMANSI ÜZERİNE BİR İNCELEME

Mehmet CAN, Ayşegül TAŞ

TÜRKİYE'DE BÜTÇE AÇIKLARININ TEMEL MAKROEKONOMİK DEĞİŞKENLER ÜZERİNE ETKİSİ (1987-2003 VAR, ETKİ-TEPKİ ANALİZİ, VARYANS AYRIŞTIRMASI)

Salih BARIŞIK, Ferdi KESİKOĞLU

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında Getiri Volatilitesinin Modellenmesi ve Önraporlanması

Mustafa SEVÜKTEKİN, Mehmet NARGELEÇEKENLER

FİNANSAL PİYASA VOLATİLİTESİ VE EKONOMİ

Hülya KANALICI AKAY, Mehmet NARGELEÇEKENLER

E-TİCARET ENGELLERİNİN E-TİCARET KULLANMA EĞİLİMİNE ETKİSİ: TÜRKİYE'DEKİ İHRACATÇI KOBİ'LER ÜZERİNDE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA

Murat ALTINTAŞ, Füsun ÇINAR ALTINTAŞ, Tuncer TOKOL

Prof.Dr.Sait Kemal Mimaroğlu Hocamın Ardından

Celal GÖLE

"KIBRIS TÜRKÜ" VE "TÜRKİYELİ" AYRIMI BAĞLAMINDA İŞYERİNDE YILDIRMA "KKTC'deki Sağlık Sektöründe Çalışanlara Yönelik Bir Araştırma"

Korhan KARACAOĞLU, Metin REYHANOĞLU

E-Ticaret Engellerinin E-Ticaret Kullanma Eğilimine Etkisi: Türkiye'deki İhracatçı KOBİ'ler Üzerinde Ampirik Bir Araştırma

M. Hakan ALTINTAŞ, Tuncer TOKOL, Füsun ALTINTAŞ ÇINAR

İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASINDA GETİRİ VOLATİLİTESİNİN MODELLENMESİ VE ÖNRAPORLANMASI

Mustafa SEVÜKTEKİN, Mehmet NARGELEÇEKENLER

Avrupa Birliği Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi'nin Az Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerin Avrupa Birliği'ne İhracatları Üzerine Etkileri

Elif DAĞDEMİR UÇKAN