Hanna'nın Kimsesizliği: Okuyucu'yu Hannah Arendt'le Okumak

Bu çalışma, Hannah Arendt'in “kötülük” yorumu ile bir edebiyat eserini, Bernhard Schlink‟in Okuyucu (der Vorleser) adlı romanını ilişkilendirmeyi amaçlıyor. Arendt‟in Eichmann analizi ile Schlink‟in sert eleştirilere maruz kalmasının temel nedeni olan Hanna karakteri arasındaki koşutluk çarpıcıdır. Arendt'in bir rejimi mümkün kılmış ve rejimin ürünü olmuş insan modelini ele alışında yalnızlık deneyimlerine yaptığı vurgu ise, Hanna karakterini anlamak için daha fazla veri sunmaktadır. Her iki yazar için de, siyasal kötülüğün imkan bulduğu koşulları “anlamaya” dair gösterilecek çaba, benzer koşulların yeniden kendini göstermesine karşı mücadelenin bir parçası niteliğindedir.

Hanna’s Loneliness: Reading The Reader with Hannah Arendt

This study aims to associate Arendt's reading of “evil” with Bernhard Schlink's The Reader. There is a striking resemblance between Arendt's Eichmann and Schlink's Hanna, the character that paves the way for sharp criticism towards the novel. Beside that, Arendt's analysis of human experiences of loneliness may provide more data to understand Hanna. For both writers, the endeavor to “understand” the environment leading political evil to prosper is a part of the struggle against the repetition of similar circumstances.

___

  • Referans 1 Alison, Jane (2006), “The Third Victim in Bernhard Schlink‟s der Vorleser”, The Germanic Review: Literature, Culture, Theory, 81 (2): 163-178.