Göçmenin Kamusal Alanı Almanya’daki Türkiyeli İşçilerin Sendikalarda Temsiliyeti

Bu makale Ruhr Bölgesi’nde (Almanya) Türkiyeli metal işçilerin sendikalara ve işyeri konseylerine katılımını ve temsiliyetini ulus-ötesi sosyal alan ile kamusal alan arasındaki ilişki üzerinden analiz etmektedir. Kasım 2015 ile Ocak 2016 tarihleri arasında yapılan anket, derinlemesine mülakat ve odak-grup toplantılarından oluşan bir alan çalışmasına dayanan araştırmanın amacı “ulus-ötesi sosyal alan” teorisini Habermas’ın “kamusal alan” teorisi ve “yaşam dünyası-sistem” yaklaşımıyla beraber sentezleyerek göçmenyerli/vatandaş ilişkisinin dinamiklerini daha derinlemesine anlamaktır. Sendikalar ve işyeri konseyleri söz konusu teorik çerçevenin geliştirilmesi için alan çalışmasına uygun bir mekan sunmaktadırlar. Bu kurumlarda göçmenler yerli işçilerle ortak bir kamusal alan paylaşmakta, demokratik mekanizmalara dahil olmakta ve aynı zamanda farklı alt ulus-ötesi sosyal alanlardan diğer göçmenlerle beraber çalışmaktadırlar. Araştırma Türkiyeli göçmen işçilerin deneyimi üzerinden göçmenlerin yerlilerle/yurttaşlarla birlikte demokratik sisteme katılımında ve temsiliyetinde sosyal örgütlenmelerin etkilerine odaklanmaktadır.

The Public Sphere of the Migrant: A Research on Turkey-origin Workers in Germany

This research analyses the participation and representation of Turkish immigrant metal workers through trade unions and works councils in Ruhr Region (Germany) within the scope of the relation among migrants’ own transnational social space with the public sphere that they share with native workers. Based on a field study including surveys, in-depth interviews and focus groups between November 2015 and January 2016, this research aims to synthesise “transnational social space” approach together with the “public sphere  theory and lifeworld-system dichotomy of Habermas in order to have a deeper understanding of the dynamics of immigrant-native/citizen relations. Trade unions and works councils shall provide a fertile ground for field study to develop the theoretical framework. In these organizations, migrants share a common public sphere with native workers, join democratic mechanisms and they also work together with other migrants associated to various sub-transnational social spaces. Based on the experiences of Turkish immigrant workers’ over 50- year long immigration to the Western Europe research focuses on the role of social organisations for the representation and participation of immigrants within the democratic system together with natives/citizens.

___

  • Referans1 Abadan-Unat, N.(2007), “Türk Dış Göçünün Aşamaları. 1950’li Yıllardan 2000’li Yıllara”, Kökler ve YollarTürkiye’de Göç Süreçleri. ed. Kaya, A. ve Şahin, B. İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları. İstanbul