Geçiş Sürecinde Bulgaristan'da Kamu Yönetimi

Makale, bir geçiş ülkesi olarak Bulgaristan’da sosyalizm sonrası dönemde, devletin yeniden inşa sürecini ve idari yapının gelişimini, siyasal ve anayasal yönleri ile birlikte incelemektedir. Bulgaristan, barış içerisinde ve iç savaş olmaksızın yaşanan bir rejim değişikliğinin siyasi ve idari neden ve sonuçlarının incelenmesi bakımından uygun bir örnek olaydır. Çoğulcu bir anlayışla ve barışçıl bir biçimde Bulgaristan’da kurulan anayasal düzen, toplumun beklediği daha iyi yaşam ve özgürlük ortamını tesis etmek için yeterli olmamıştır. Makale bunun nedenlerini, anayasa gibi birinci el ve ikinci el metinler üzerinden incelemektedir. Makalede, Bulgaristan’da demokratik ve liberal bir sistemin kurulamamasının geçiş sürecinde idari sistemin dikkate alınmaması ve birbirinden farklı kamu yönetimi anlayışlarının aynı anda uygulanmaya çalışılmasıylailgili olduğu sonucuna ulaşmıştır.

Public Administration of Bulgaria in Transition

This article aims to examine the development of the administrative structure in relation with the political and the constitutional dimension throughout the process of the state rebuilding in the case of Bulgaria, where political regime has been transformed from socialist to the capitalist. Bulgaria is an appropriate case study in terms of examining the political and administrative effects and causes of the regime change without a civil war. In Bulgaria, a pluralistic and peaceful constitutional order has not been sufficient to establish a better life and sphere of freedom that Bulgarian society expects. By the systematic investigation of the first and the second-hand literatures, this article argues that the inability to establish a democratic and liberal system in Bulgaria is related to the fact that the administrative structure is not taken into consideration during the transition process and the different and contrasted public administration approaches are applied simultaneously.

___

  • Referans 1 Baeva, Iskra (2012), “The day before the crash -Bulgarian -Soviet relations in the nineteen eighties”, Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, (47): 5-20.