FİNANS SERMAYENİN KRİZ DÖNGÜSÜ: MERKEZ - ÇEVRE “YAKINSAMASI”

2007 yılında ABD’de ortaya çıkan ve 2008-2009 yılında yaygınlaşan finansal krizi, günümüzde Avrupa ekonomilerinden başlayan yeni bir dalga izlemekte ve bu sarsıntıların dünya ekonomisini derin bir durgunluk dönemine sürükleyeceği vurgulanmaktadır. Kapitalizmin tarihine bakıldığında “Büyük Bunalım” dönemlerinin büyük ölçüde benzeştiği ve krizlerin ekonomilere ilk olarak cari dengesizlik ve sermaye hesabındaki dalgalanmalarla yansıdığı gözlenir. Bu nedenle krizlerin, kapitalist sistemin merkezinde ve çevresinde yer alan ekonomiler üzerindeki etkilerini anlayabilmek için bu hesaplardaki değişime bakmak önemlidir. Çalışmada, temel olarak IMF’nin ödemeler dengesi ve uluslararası finans verileri kullanılmıştır. Finans sermayenin kriz döngüsünün, merkezden çevreye nasıl şekillendiği sermaye hareketleri üzerinden analiz edilmiştir. Belirtilen gelişmeleri izleyebilmek için de gelir seviyelerine ve coğrafi konumlarına göre merkez ve çevre bloklarında yer alan sekiz ülke seçilmiştir: Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya, İspanya, Portekiz, Yunanistan, Güney Kore, Meksika ve Türkiye.

FİNANS SERMAYENİN KRİZ DÖNGÜSÜ: MERKEZ – ÇEVRE “YAKINSAMASI”

Keywords:

-,

___

  • Allen, Roy E. (1994), Financial Crises and Recession in the Global Economy, (England: Edward Elgar). Atbaşı, Ferda Dönmez (2009), “Kriz, Kapitalizm ve Keynes”, Toplum ve Demokrasi, No.6-7: 67-74.
  • Bairoch Paul ve R. Kozul-Wright (1996), “Globalization Myths: Some Historical Reflections on Integration, Industrialisation and Growth in the World Economy”, UNCTAD Discussion Paper, No.113.
  • Boratav, Korkut (1999), Unpublished notes (within the framework of UNCTAD TDR). Boratav, Korkut (2003) “Yabancı Sermaye Girişlerinin Ayrıştırılması ve Sıcak Para: Tanımlar, Yöntemler, Bazı Bulgular”, A. H. Köse, F. Şenses ve E. Yeldan (der.) İktisat Üzerine Yazılar II: İktisadi Kalkınma, Kriz ve İstikrar, Oktar Türel’e Armağan, (İstanbul: İletişim Yayınları): 17-30.
  • Boratav, Korkut (2009), “Bir Çevrimin Yükseliş Aşamasında Türkiye”, Mütevellioğlu, N. ve Sönmez, S. (der.), Küreselleşme, Kriz ve Türkiye’de Neoliberal Dönüşüm, (İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları): 1-25.
  • Boratav, Korkut (2010), “Üç Krizde Dış Kaynak Hareketleri”, Sermin Sarıca (der.) Tülay Arın’a Armağan: İktisat Yazıları, İstanbul: Belge Yayınları: 253-271.
  • Bustelo, Pablo, Garcia Clara and Iliana Olive (1999) Global and Domestic Factors of Financial crises in Emerging Economies: Lessons from the East Asian Episodes (1997-1999),
  • Instituto Complutense De Estudios Internacionales, Universidad Complutense De Madrid, November (http://www. Ucm.es/info/icei).
  • Cardosa, E. ve Helwege, A. (1995) Latin America’s Economy: Diversity, Trends, and Conflicts, Cambridge, Massachusetts, London, England: The MIT