e-DEVLET'İN EKONOMİ-POLİTİĞİNE GİRİŞ: KULLANICI DOSTU ORTAMLARDA "SANALLAŞAN" KAMU HİZMETLERİ

İletişim araçları tarih boyunca iktidarın bir parçası olmuştur. Kamu yönetiminin ilk ve güçlü biçimlerinin (bürokratik) sergilendiği imparatorluklarda yazı, zamanın ve mekanın kontrolünü ele geçirme ve geliştirmeye amacıyla kullanılmış; "bilgi tekelleri", belli bir iktidarın-gücün kazanılmasını, sürdürülmesini perçinlemiştir. Günümüzde BT'in sunduğu e-çözümler, "kullanıcı dostu ortamın yaratılması" için kullanılmakta ve bunların bir bedelinin olduğu öne çıkarılmaktadır. Bu makalede amacımız var olan kamu hizmeti anlayışım ve bu arada bürokrasiyi olumlu göstermek değil. Aksine bürokrasi, vatandaşın devletle olan ilişkilerine anlayışı, duyarlılığı hakim kılarak devre dışı bırakılması gereken bir durum. Ancak burada tartışmaya açmak istediğimiz konu, bilişim teknolojileri (B1') temelinde örgütlenen ve devletle vatandaş ilişkilerini elektronik ortama taşıyarak daha hızlı, çağdaş, verimli yapacağı söylenen e-Devlet yaklaşımının 'sorgulanmaksızın ' ülkemiz kamu yönetim sistemine dahil edilmesi; 'başarılı ülke örnekleri' gösterilerek bu modele meşruluk kazandırılmasıdır. Burada e-Devlet'in ekonomi-politiği açısından dikkatlerden kaçmaması gereken nokta BT, enformasyon ve denetimi her yerden her yere taşırken, merkezin çevre üzerindeki kontrolünde verimliliği artırmak, maliyetleri düşürmek ve çalışanları teşvik etmek yönünde işlev görmekte oluşudur.

E- Devletin Ekonomi ve Politiğine Giriş: Kullanıcı Dostu Ortamlarda "Sanallaşan" Kamu Hizmetleri

Keywords:

-,

___

  • ALDRICH, D.lBERTOT J. C.lMCKLURE C. (2002), "e-Government: iniatives, developments, and issues," Government Information Quarterly (VoL.19): 349-355. BARNETT, T. (1997), "States of the State and Third Worlds," GOLDING, P. (Ed.) Beyond Cultural Imperialism : Globalization, Communication and the New International Order (london:SAGE): 25.48.
  • BENIGER, J. R. (1986), The Control Revolution (England: Harvarn University Press). BREMAN, S. (1995), "Horizons of the State: Information Policy and Power," Journal of Communication (VoL.45/4): 4-24.
  • BUCHANAN J. M./FlOWERS, M. R. (2001), "Kamu Tercihi ve Bütçe Büyüklüğü," Kamu Tercihi ve Anayasalıktisat Dergisi (Sayı:4, Yıl:1, çev.: Dilek Dileyici).
  • CASTELLS, M. (1996), The Rise of the Network Society: The Inform,ation Age, Economy, Society and Culture, Vol.l (Padstow: Blackwell Publishers). .
  • DEVADOSS, P. R./PAN, S. L./HUANG, J. C. (2002), "Structurational analysis of e-government initiatives: a case study of SCO," Decision Support Systems (VoL. 34): 253- 269.
  • FRISSEN, P.(1997), "The virtual state: postmodernisation, informatisation and public administration," LOADER, B. D. (Ed.), The governance of cyberspace: politics,
  • technologyand global restructuring (London: Routledge). GERAY, H. (2003), Iletişim ve Teknoloji: Uluslararası Birikim Düzeninde Yeni Medya Politikaları (Ankara: Ütopya Yay.)