Özel Gereksinimli Öğrencilere Genel Para Kullanımını Öğretme

Özel gereksinimli öğrencilere yönelik olarak hazırlanan matematik programlarında yer alan amaçlar ve davranışların, çocukların günlük yaşamlarını kolaylaştırıcı ve karşılaştıkları çeşitli sorunları çözmede kullanabilecekleri kavramları ve becerileri kapsayan işlevsel akademik beceriler olması son derece önemlidir. Özel gereksinimli öğrencilerin kaynaştırma uygulamalarıyla genel eğitim içinde daha fazla yer almasıyla birlikte, bu bireylere işlevsel akademik becerilerin öğretimi önem kazanmıştır. İşlevsel akademik beceriler, genelde eğitimin ilk yıllarında öğrenilen ve yaşam boyunca kullanılan becerilerdir. İşlevsel akademik beceriler arasında para kullanma da yer almaktadır. Bu makalede, özel gereksinimli öğrencilere para kullanımını öğretmede yararlanılan yöntemlere ve beceri analizlerine yer verilmiştir.

Özel Gereksinimli Öğrencilere Genel Para Kullanımını Öğretme

___

  • Borakove, L.S. ve Cuvo, A.J. (1976). Facilitative effects of coin displacement on teaching coin summation to mentally retarded adolescents. American Journal of Mental Deficiency, 81, 350-356.
  • Browder, D. M. ve Grasso, E. (1999). Teaching Money Skills to Individuals with Mental Retardation: A Research Review with Practical Applications, Remedial and Special Education, 20, 297-308.
  • Cuvo, A. J (1978). Teaching Change Computation to the Mentally Retarded, Behavior Modification, 2, 531-548.
  • Ford, A., Davern, L., Schnorr, R., Black, J., & Kaiser, K. (1989). Chapter 8: Money handling. In A. Ford, R. Schnorr, L. Meyer, L. Davern, J. Black, & P. Dempsey (Eds.). The Syracuse Community-Referenced Curriculum guide (pp. 117-148). Baltimore: Paul H. Brookes.
  • Özyürek, Mehmet (2004). Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı “Temelleri ve Geliştirilmesi” Kök Yayıncılık, Ankara.
  • Stith,L. E., ve Fishbe, H. D. (1996). Basic money- counting skills of children with mental retardation, Research in Developmental Disabilities, 17, 185-201