Aile Gereksinimlerini Belirleme Aracının Geçerlik ve Güvenirliğinin Güncellenmesi

Yetersizliği olan bireylerin ailelerinin gereksinimlerinin karşılanması son derece önemlidir. Ailenin gereksinimlerinin belirlenmesi ve bu gereksinimlerin giderilmesi için gerekli hizmetlerin planlanması ya da var olan hizmetlerin geliştirilmesi, hem yetersizliği olan çocukların gelişimine yardımcı olacak hem de hizmetler için ayrılan kaynakların daha verimli kullanılmasına olanak sağlayacaktır. Bu çalışma, Türkiye'ye uyarlaması Sucuoğlu (1995) tarafından yapılmış olan Aile Gereksinimlerini Belirleme Aracı'nın (Family Need Survey) değişen koşullar altında geçerlik ve güvenirliğinin yeniden değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Bu nedenle Aile Gereksinimlerini Belirleme Aracı (AGBA) MEB Eğitim Uygulama Okulları'nda eğitim alan, orta ve ağır düzeyde zihinsel yetersizliği olan çocukların ailelerine uygulanmıştır. AGBA'nın geçerliğinin değerlendirilmesinde açımlayıcı faktör analizi kullanılırken aracın güvenirliği test-tekrar test ve iç tutarlılık temelinde incelenmiştir. AGBA'nın 29 madde ile geçerli ve güvenilir bir araç olarak kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır

Aile gereksinimlerini belirleme aracının geçerlik ve güvenirliğinin güncellenmesi

___

  • Akçamete, G., & Kargın, T. (1998). İşitme engelli çocuğa sahip ailelerin gereksinimlerinin belirlenmesi. Özel Eğitim Dergisi, 2(1), 7-24.
  • Bailey, D. B.,& Simeonsson, R. J. (1988). Assessing needs of families handicapped infants. The Journal of Special Education, 22(1), 117-127.
  • Büyüköztürk, Ş. (2007). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı (7. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  • Cohen, R. J., & Swerdlik, M. E. (2013). Psikolojik test ve değerleme: Testlere ve ölçmeye giriş. (Çev. Ed. E. Tavşancıl). Ankara: Nobel Akademi. (Orijinal eserin yayın tarihi 2010).
  • Engs, R. C. (1996). Construct validity and re-assessment of the reliability of the healthconcern questionnaire. Advances in Health Education/Current Research Volume, 4, (303-313).
  • Gupta, A., & Singhal, N (2005). Psychosocial support for families of children with autism. Asia Pacific Disability Rehabilitation Journal, 16(2), 62-83.
  • Kalaycı, Ş. (2005). SPSS uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri. Ankara: Asil.
  • Sucuoğlu, B. (1995). Özürlü çocuğu olan anne-babaların gereksinimlerinin belirlenmesi. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, 2(1), 10-18.
  • Tavşancıl, E. (2006). Tutumların ölçülmesi ve SPSS ile veri analizi. Ankara: Nobel.