Turizm Talebi Açısından Web Sitesi Yapışkanlığı Üzerine Bir Araştırma

Birçok alanda olduğu gibi turizm ve seyahat web siteleri artık en önemli başvuru kaynakları arasına girmiş bulunmaktadır. Söz konusu bu web siteleri birbirinden ilginç ve göze hoş gözüken sayfa tasarımları ile her gün kullanılmayı beklemektedir. Aslında rekabet artık endüstriler arasında olduğu kadar web siteleri arasında da yaşanmaktadır. Bu çalışmada öncelikle turizm talebi ile ilgili özet bilgiler verilmiş, ardından web siteleri arasındaki rekabet gücünün en belirleyici etkeni olan web sitesi yapışkanlığından söz edilmiş son olarak da web sitesi yapışkanlığının turizm talebi açısından önemini vurgulamak adına yapılan bir uygulama çalışması ve sonuçları değerlendirilmiştir. Yapılan uygulama çalışması anket tekniğine dayalı Muğla turizm bölgesinde gerçekleştirilen bir alan araştırmasıdır. Araştırmanın yapıldığı bölgeyi ziyaret eden turistlere uygulanan 400 adet ankete ait veriler istatistiksel olarak frekans çıkarma, ortalama alma, ANOVA ve Tukey gibi çeşitli analizlere tabi tutulmuşlardır. Söz konusu analiz sonuçları; %82’sinin her gün ya da hiç olmazsa haftada birkaç gün internet kullanıcısı olan bölge ziyaretçisi turistlerin interneti seyahat planlarında oldukça ağırlıklı olarak kullandıklarını göstermektedir. Ayrıca söz konusu analiz sonuçları, evrensel yapışkanlık değişkenleri olan hız, basitlik, cazibe ve tasarım gibi yapışkanlık özelliklerinin turizm ve seyahat web sitelerinde de en başta geldiğini göstermektedir

AN APPLICATION ON STICKINESS OF THE WEB SITES IN TERMS OF TOURISM DEMAND

As in many fields, tourism and travel web sites entered in to the important reference sources. Those web sites wait to be used with their interesting and attractive page designs every day. Infect competition is not only lived in the industries but also among the web sites. In this study first brief information is given about tourism demand, and afterwards the web site stickiness which is the most important determiner of the web sites’ competitive strength. The application is a field study carried out in Mugla tourism region based on questionnaire technique. The statistical methods such as frequency determination, averaging, ANOVA and Tukey are applied to the data of 400 questionnaires which were applied to the tourists visiting the area. The results of the analysis showed that 82% of the area visitor tourists who are daily or at least once or twice in a week internet users, use the internet intensively to plan their travel. Moreover the mentioned results of the analysis showed that universal stickiness variables such as, speed, simplicity, attraction and design comes very first among the features of the tourism and travel web sites.

___

  • ANDRES, Clay. (1999). Great Web Architecture, IDG Books Worldwide, Foster City: CA.
  • BABADAĞ, Murat. (2008). Web Sitelerinin Yapışkanlık Oranı, Inet-tr’08 XIII. Türkiye'de İnternet Konferansı, 22-23 Aralık, ODTÜ-Ankara.
  • BAHAR, Ozan ve KOZAK, Metin (2006). Turizm Ekonomisi, Detay Ya- yıncılık, Ankara.
  • BAŞ, Türker. (2001). Anket, 1. Baskı, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • DELIĖ, Danial and LENZ, Hans-J. (2008). Benchmarking User Perceived Impact for Web Portal Success Evaluation, Journal of Information and Organizational Sciences (JOIS), 32(1).
  • ERDOĞAN, Harun. (1995). Ekonomik, Sosyal, Kültürel Çevre Yönleriyle Uluslararası Turizm, Uludağ Üniversitesi Basımevi, Bursa.
  • HASSANEIN, Khaled and HEAD, Milena. (2005). The Impact of Infusing Social Presence in the Web Interface: An Investigation Across Different Products, International Journal of Electronic Commerce (IJEC), 10(2).
  • IBEH Kevin I. N., LUO, Ying And DINNIE, Keith. (2005). E-branding strategies of internet companies: Some preliminary insights from the UK, Henry Stewart Publications Brand Management 12(5).
  • İÇÖZ, Orhan, TAMVERGEN, İge ve ÖZDEMİR, Pınar (2003). Hizmet Pazarlamasında Internet Kullanımı, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü /dergi/dergi03/hizmet.htm (10 Ağustos 2009).
  • http://www.sbe.deu.edu.tr/SBEWEB