TURİZM ALAN YAZININDA ENGELLİLER İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIN BİBLİYOMETRİK PROFİLİ 2000-2013

Bu çalışmada, 2000-2013 yılları arasında turizm alan yazınında engellilerle ilgili çalışmaların çeşitli parametreler çerçevesinde bibliyometrik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın internet adresinde kayıtlı olan lisansüstü tezler ile yerli ve yabancı kaynaklı turizm dergileri bibliyometrik bazı özellikler açısından incelenmiştir. Adı geçen internet adresinde lisansüstü tezler, engelliler ve turizm dergileri ise “disable” ve “disability” anahtar kelimeleriyle taranmış, 515 yüksek lisans ve 88 doktora olmak üzere toplam 603 tez ile 49 makale araştırma kapsamına dahil edilmiştir. Kayıt altına alınan çalışmalar istatiksel analize tabi tutulmuştur. Çalışmada tezler“tez türü”, “yayınlandığı yıl”, “yayınlandığı üniversite”, “yayınlandığı enstitü” ve “tezin çalışma konusu” gibi bibliyometrik özellikleri açısından, makaleler ise, yıllar bazında incelenmiştir. Araştırma sonucunda 2000-2013 yılları arasında en fazla yüksek lisans ve doktora tezinin Gazi üniversitesinde hazırlandığı saptanmıştır. Yıllar bazında en fazla sayıda tezin 2010-2013 yılları arasında, konu açısından ise en fazla eğitim ve öğretim, spor ve psikoloji alanları ilk sıralarda yer alırken turizm alanının ise 6. sırada olduğu tespit edilmiştir.

Bibliometric Characteristics of Studies in Tourism Literature Related With The Disabled 2000-2013

In this study, it has been aimed to determine the bibliometric characteristics of studies in tourism literature related with the disabled between the years of 2000 and 2013 in frames of various parameters. With that purpose, postgraduate theses registered in the website of Directorate of Council of Higher Education and national and international tourism magazines were reviewed in terms of some bibliometric characteristics. Postgraduate theses in the said website and magazines on the disabled and tourism were searched with “disable” and “disability” key words, and a total of 603 theses consisted of 515 postgraduate and 88 doctorate along with 49 articles were included in scope of the study. The recorded studies were subjected to statistical analysis. In the study, theses were reviewed in terms of their bibliometric characteristics such as "type of thesis", "release year", "university released" "institute released" and "study topic of thesis" while articles were reviewed on the basis of years. In result of the study, it was identified that the most postgraduate and doctorate thesis between the years of 2000 and 2013 were prepared in Gazi University. It was identified that the most theses were prepared between the years of 2000-2013, and that education and training, sport and psychology fields were the most referred topics while tourism field was ranked the 6th

___

  • Al, Umut. ve Coştur, Recai. (2007). Türk Psikoloji Dergisi’nin Bibliyometrik Profili. Türk Kütüphaneciliği, 21(2), 142-163.
  • Barca, Mehmet. ve Hızıroğlu, Mahmut. (2009). 2000’li yıllarda Türkiye’ de stratejik yönetim alanının entelektüel yapısı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF, 4(1), 113-148.
  • Borgman, Christin L.,& Furner, Jonathan. (2002). Scholarly Communication and Bibliometrics. In B. Cronin (E.d). Annual Review of Information Science and Technology, 36, 3-72.
  • Burcu, Esra. (2007). Türkiye’de Özürlü Birey Olma Temel Sosyolojik Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları
  • Edmonds, Larna Jean. (2005). Disable People and Development. Philippines: Asian Development Bank.
  • Lang, Raymond. (2006) Human Rights and Disability- New and Dynamic Perspective with the United Nations Convention on Disability. Asia Pasific Disability Rehabilitation Journal, 17(1), 3-11.
  • Pritchard, Alan. (1969). Statictical bibliography or bibliometrics? Journal of Documentation. 25,348- 349.
  • https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tarama.jsp(Erişim 10 Mayıs 2014).
  • http://www.ozida.gov.tr/guncel/kurumlar.htm (Erişim 1 Ağustos 2014).
  • http://www.tuik.gov.tr/ (Erişim 1 Ağustos 2014).
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2687-1912
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

KİŞİLERİN ULUSLARARASI SEYAHAT ENGELLERİNİ ÖLÇMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Bayram ŞAHİN, Burçin SÖNMEZ, Hülya KAHVECİ

TURİZM ALAN YAZININDA ENGELLİLER İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIN BİBLİYOMETRİK PROFİLİ 2000-2013

Gülhan CEVİZKAYA, Selin İLSAY, Cevdet AVCIKURT

MÜZELERİN SESSİZ VE KARANLIK DÜNYASI: "HERKES İÇİN MÜZELER" MÜMKÜN MÜ?

Hülya YEŞİLYURT, Burçin KIRLAR, Ceyda LALE

PARMAKLARIN OKUDUĞU MENÜ: BRAILLE ALFABESİ İLE BİR MODEL ÖNERİSİ

Osman GÜLDEMİR, Gencay SAATCI

PROFESYONEL TURİST REHBERLERİNİN ALGILADIKLARI MESLEKİ ENGELLERİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

F. Özlem GÜZEL, Ali TÜRKER, İlker ŞAHİN

DEZAVANTAJLI BİREYLERİN TURİZMDE İSTİHDAMI: İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİCİLERİNİN ALGI, GÖRÜŞ VE DENEYİMLERİNİN İNCELENMESİ

Ülker Erdoğan ARACI, Nilüfer KOÇAK

ANTALYA VE MERSİN PLAJLARINDA YAPILAN DÜZENLEMELERİN ERİŞEBİLİRLİK KAPSAMINDA İNCELENMESİ

Kemal BİRDİR, Ali DALGIÇ, Anıl KALE

ENAT European Network for Accessible Tourism-Avrupa Erişilebilir Turizm Ağı İLE TÜRKİYE’NİN ERİŞİLEBİLİR TURİZME YÖNELİK OTEL İŞLETMELERİNİ KAPSAYAN DÜZENLEMELERİ VE BU DÜZENLEMELERİN KARŞILAŞTIRILMASI

Atınç OLCAY, İbrahim GİRİTLİOĞLU, Özlem PARLAK

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNİN FİZİKSEL ENGELLER AÇISINDAN İNCELENMESİ: İZMİR ÖRNEĞİ

İşıl ÖZGEN, Burçin KIRLAR

OTEL İNTERNET SİTELERİNDE ENGELLİ BİREYLERİN İHTİYAÇLARINA YÖNELİK BİLGİLERİN VARLIĞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Orhan Can YILMAZDOĞAN, Saadet Pınar TEMİZKAN