Örgütsel Bağlılık ile İşgören Sanayi Alanında Ortaöğretim Kurumlarının Meslek Liselerinin Rolü

Günümüzde ülkeler, eğitim sistemlerini oluştururken daha evrensel düşünmek, küreselleşen dünya pazarlarında rekabet edebilecek nitelikli insanı yetiştirmek zorundadırlar. Bundan dolayı bu araştırmanın genel amacı, işverenlerin eğitim kurumları ile ilişkilerini artırmaya yönelik yaklaşımlarını ve beklentilerini ortaya koymaktır. Araştırma, Avrupa Birliğinin Mesleki teknik eğitimi geliştirme projesi ile yapılmış olan “MEGEP İş piyasası ihtiyaçları analiz çalışmaları” araştırmadan yararlanılarak hazırlanmış olan görüşme formu, Konya merkezde bulunan 10 tür sanayi alanından 125 tane işyerine uygulanmıştır. E-mail ve görüşme yolu ile elde edilen veriler yüzdelik oranları ile tablolaştırılarak verilmiştir. Araştırmadan ortaya çıkan bu sonuçlara göre, eğitim-sanayi alanında sağlıklı bir bağ oluşturulmasında daha etkin projeler ve çalışmaların yapılması gerektiği anlaşılmaktadır. Bu anlamda eğitim alanında görevli olan kişilere bu konuda büyük sorumluluklar düşmektedir. Hem nitelikli işgücünün yetişmesi hem de yetişmiş işgücünün iş sahibi olabilmesi açısından önemlidir

THE ROLE OF SECONDARY SCHOOLS VOCATIONAL SCHOOLS IN THE FIELD OF INDUSTRY

Countries should think universally while constructing their system of education and train qualified people who can compete in the globalizing world market. Professional life which must be competitive in the national and international markets and feeling this necessity strongly examines the education. Segment and forces it to be more sensitive to its needs. The main goal of this study is to execute the approaches of the employers for increasing their relations with the educational establishments. The interview form prepared by “MEGEP Business Market Necessity Analysis Studies” is applied to the 10 types of industrial area and to the 125 number of establishments. The data table is created by the information obtained from e-mail and interview by their percentile ratios. According to these results generated from the research, it is understood that efficient projects and actions are necessary to build a healthy connection between education and industry. For this sense, the stuff related with the education should shoulder high responsibility on this subject. This is important in terms of having qualified labourforce and employing trained labourforce.

___

  • BİRCAN, İsmail.(1999) Türkiye’de Eğitim ve İstihdam Arasındaki ilişkiler, Türkiye’de Mesleki Eğitim Sisteminde Sektör Diyaloğu-GTZ Projesi, Ankara.
  • DOĞAN, Hıfzı.(1999), Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitimin Yeniden Yapılandırıl- ması, Türk Mesleki Eğitim Sisteminde Sektör Diyaloğu Projesi-GTZ, Ankara.
  • DPT (2001).VIII: Eğitim Mesleki Beş yıllık kalkınma planı, Ortaöğretim: Genel Eğitim Teknik Eğitim Özel İhtisas Komisyonu Raporu, No:2576.
  • GÜRÜZ, Kemal(1995). Eğitim Yönetimi ve Kalite , 4.Ulusal Kalite Kongresi, Toplam kalite Yönetimi ve Eğitimde Kalite, 8-9 kasım, İstanbul, s.711-721.
  • LANGFORD Davit Ve CLEARY Barbara (1999). Eğitimde Kalite Yönetim İstanbul: KalDer Yayınları, no:29.
  • MEGEP, (2006). Mesleki Eğitimi Geliştirme Projesi, Türkiye’deki Mesleki Egitim ve Ögretim Sisteminde Sosyal Ortaklar ve Sosyal Diyalogun Rolünün Güçlendi- rilmesi Politika Belgesi, Milli Eğitim Bakanlığı, Projeler Daire Başkanlığı, Anka- ra.
  • http://www.megep.meb.gov.tr/indextr.html
  • MESS, (2004). Üyelerinde Mavi Yakalı Nitelikli işgücü Araştırması Yayın No:426, 436, İstanbul.
  • TİTİZ, M.Tınaz.(1995). Eğitimde KAISEN, 4.Ulusal Kalite Kongresi, Toplam kalite Yönetimi ve Eğitimde Kalite, 8-9 kasım, İstanbul: s.15-19.
  • World Bank (1995).Priorities and Strategies for Education. A World Bank Review, The World Bank Publiation, Washington.
  • ÖKE, M.Kemal.(2007). Türkiye’de Sosyal Tarafların Mesleki Eğitim ve Öğretim Üze- rindeki Rolü, Eğitim-İstihdam İlişkisi, Türkiye İş Kurumu Konferansı, 22 Mayıs AİBÜ Bolu. www.iibf.ibu.edu.tr/bolumler/kamuyonetimi/mkepdf/12.pdf/> (2007, Mayıs 22)