Kültürel Turizmin Önemi ve Tüketici Tercihlerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Çalışma

Turizmin bir çeşidi olan kültürel turizm, günümüzde hem bir turistik ürün olarak hem de bir tema olarak oldukça popülerdir. Uluslar arası turizm hareketleri ile birlikte son kırk yıllık süre içinde önemli artışlar göstermiş ve Dünya Turizm Örgütü’nün yaptığı tahminlere göre de, bu artış trendinin özellikle Avrupa, Ortadoğu ve Asya bölgelerinde devam edeceği ifade edilmektedir. Kültür turizmi potansiyeli açısından Türkiye’de üzerinde bulunduğu coğrafya nedeniyle, dünyanın en eski uygarlıklarına ev sahipliği yapmış olup, gün yüzüne çıkarılması sağlanmış olan kültürel zenginlikleri bile göz kamaştırmaktadır. Ancak tüm bu zenginliklerin yeterince değerlendirilemediği ve bu turizm türünün tatil turizminin gölgesinde kaldığı görülmektedir. Yapılan “Kültürel Turizmin Önemi ve Tüketici Tercihlerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Çalışma” ile, Doğu Karadeniz Bölgesi’ne yönelik düzenlenen kültür turlarına katılan turistlerin demografik, kişisel ve sosyo-kültürel özelliklerinin etkisini saptanmasına ve bu etkileşimden yola çıkarak kültür turizmi tüketicilerinin öncelikli tercihlerinin belirlenmesine çalışılmıştır

THE IMPORTANCE OF CULTURAL TOURİSM AND DETERMİNİNG OF THE PREFERENCES ACCORDİNG TO CONSUMERS

Cultural tourism is a kind of special interest tourism.It is very popular both as a touristic product and as a theme. It has become more popular with international tourism movements during the last 40 years. To the speculations made by the international tourism organizations, this trend is to be continued is especially in Europe, Middle East and Asia. Turkey has got so many cultural heritages because of being in a special geographic places and also including many different civilizations which had been established in this area. But most of the cultural heritages aren’t utilized so tourism. seems to be limited with just sea, sun and sand. The ministery of Tourism has started a Project called “ The Importance of Cultural Tourism and Determining of the Preferences according to Consumers” with this Project, the aim is to determine the demografic, personel and socio-culturel effects of the tourists who visit East Black Sea Region with the tours organised by some agencies and according to the result primery preferences are going to be determined

___

  • BAKAR, İsmail. (1996), Turizm Sözlüğü, Turizm Geliştirme Eğitim Vakfı Yayını, İstanbul.
  • DİNÇER, İ. Füsun ve ERTUĞRAL, Suna. (2000), Kültürel Mirasın Korunması Ve İstanbul İlindeki Tarihi Yapıların Turizm Amaçlı Kullanımı Üzerine Bir Deneme, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi. 11, Ankara.
  • GENİM, Sinan. (2002), Kültür Turizmi, T.C.Turizm Bakanlığı II. Turizm Şurası Bildirileri, 12-14 Nisan 2002, Ankara.
  • KIZILIRMAK, İsmail. (1999), Kültürel Turizm: Seyahat Acentalarının Gözüyle Ülkemizde Kültürel Turiz- min Sorunları Ve Çözüm Önerileri, Kültür Turizmi Semineri, 21-22 Nisan 1999, Safranbolu.
  • ÖZTÜRK, Yüksel ve YAZICIOĞLU, İrfan. (2002), Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Alternatif Turizm Faali- yetleri Üzerine Teorik Bir Çalışma, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, Ankara.
  • RICHARDS, Gerry. (2001), Cultural Attractions and European Tourism, CABI Publishing, Newyork.
  • SPIELBERG, Ted. (1995), Cultural tourism and business opportunities for museums and heritage sites, Tourism Management (16), 5.
  • SWARBROOKE, J. (1997), Culture, Tourism and the Sustainability of Rural Areas in Europe, Managing Cultural Resources for the Tourist.
  • TOK, Celal. (2002), Kültür Turizmi, T.C.Turizm Bakanlığı II. Turizm Şurası Bildirileri, 12-14 Nisan 2002, Ankara.
  • TOSKAY, Tunca. (1993), Turizm, Der Yayınları, İstanbul.
  • TUNÇ, Azize ve SAÇ, Firuzan. (1998), Genel Turizm, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • WTO. (1998), Tourism:2020 Vision, Published by World Tourism Organization, Madrid.
  • http://www.tursab.org.tr/content/turkish/istatistikler, Yabancı ziyaretçilerin Geliş Amaçları, 24.12.2004