1007 Nolu Uluslararası Denetim Standardı "İşletme Yönetimi İle Bilgi Alışverişi"

Denetim işlemlerini yönlendiren iki standart grubu vardır. Bunlar, “Genel Kabul Görmüş Denetim Standartları” ve “Denetim Standartları”dır. Genel Kabul Görmüş Denetim Standartları denetim uygulamalarında uyulması gereken kuralları genel olarak açıklar. Denetim standartları ise, denetim sırasında neler yapılması gerektiğini ayrıntılı olarak açıklamaktadır. Bu standart gruplarının yanında denetim uygulamalarına yön veren bir diğer denetim standartları grubu daha vardır. Aslında bu gruba girenler uluslararası standart olmayıp, uluslararası standartları tamamlayıcı bir nitelik taşıyan yol gösterici açıklamalardır. Her ne kadar standart niteliğinde olmasa da yol gösterici bu açıklamaların Uluslararası Denetim Standartları ile birlikte dikkate alınması gerekmektedir. 1007 nolu “İşletme Yönetimi İle Bilgi Alış Verişi Standardı” bu gruba girmektedir. Bu standart denetçinin yönetimle olan ilişkilerini tartışarak, denetimin devamı sırasında, denetimin sonunda ve iç kontrol sistemi hakkında denetçinin yönetimle görüşeceği hususları belirleyerek, işletme yönetimi ile hangi konularda bilgi alışverişi yapacağına değinmektedir. Bu standardın incelenmesi çalışmanın konusunu oluşturmaktadır

1007 NUMBERED INTERNATIONAL AUDITING STANDART “COMMUNICATIONS WİTH MANAGEMENT”

There are two standarts to be directed auditing process which are “General accepted auditing standarts” and auditing standarts. The general accepted auditing standarts show the general rules that must be applied in auditing process. However auditing standarts include detailed rules of what should be done during the auditing process. Beside there is another standart group to be directed auditing process. iInfact they are not exactly international standarts. They are a complamentary of international standarts and provides additional guidance. Even thought, they are not auditing standarts, they should be taken in to consideration with international auditing standarts. The standart that numered as 1007 comminication with management is placed in this standarts group. This standart describes the topics, which are about internal control and activities that should be done at the duratation and end of the audit, should be interviewed between management and auditors. So the examination of this standart is the aim of this study

___

  • CARMİCHAEL, D. R., Willingham, John J., Auditing Concepts and Methods, A Guide to Current Auditing Theory and Practice, 5th Edition, McGraw-Hill, 1989.
  • GÜREDİN, Ersin. Denetim, 9. Baskı, Beta Yayınları, İstanbul, 1999.
  • International Fedaration of Accountants Handbook, Technical Pronouncements, USA, 1999.
  • KAVUT, Lerzan, “Genel Kabul Görmüş Denetim Standartları ve Türkiye’deki Durumu”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, Cilt:2, Sayı:4, Ankara, 2000.
  • TORAMAN, Cengiz ve Ahmet Akcan, “Muhasebe Denetiminde Etik”, Türkiye XXI. Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, 2002, Muğla.
  • YILDIRIM, Oya ve Yusuf C. Çukacı. “Muhasebe Denetiminde Etik
  • Muhasebe Sürecinde Kamuyu Aydınlatma Açısından Muhasebe Meslek Elemanının Davranışlarının Etik Boyutu ve İzmir İlinde Bir Uygulama”, Türkiye XXI. Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, 2002, Muğla.
  • Sayılı Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanu- nu.
  • Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 10 nolu Bağımsız Denetim Tebliği.