ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE İŞYERİNDE PSİKOLOJİK TACİZ (MOBBİNG) OLGUSU VE HUKUKİ SONUÇLARI

Sosyal bir varlık olan insanın, örgütte başarılı olması ve verimli çalışabilmesi için her şeyden önce çalışma ortamının ve örgüt ikliminin huzurlu olması gerekir. Ne var ki, küreselleşmenin getirdiği yüksek rekabet olgusu kendini örgüt içerisinde de hissettirir. İşyerinde psikolojik taciz olgusu zorlaşan iş hayatı ve yüksek rekabet ortamında kendini göstermektedir. "Mobbing" olarak da tanımlanan işyerinde psikolojik tacizin bireysel, örgütsel ve toplumsal etkileri de büyük olmaktadır. Başta Uluslararası Çalışma Örgütü olmak üzere, çeşitli ülkelerde işyerinde psikolojik tacizi kapsayan düzenlemeler yapılmıştır. Ülkemizde ise, Türk Borçlar Kanunu’nda bu konu ele alınmış ve işyerinde psikolojik tacize karşı işverenlere gerekli önlemin alınması konusunda yükümlülükler getirilmiştir. İş Kanunu’nda ise psikolojik tacize ilişkin doğrudan bir düzenleme bulunmamakla birlikte çalışanları koruyan bazı kanun maddeleri bulunmaktadır. Bu çalışmada öncelikle işyerinde psikolojik tacizin tanımı yapılarak kavramsal çerçevesi çizilmeye çalışılmıştır. Daha sonra uluslararası alanda konu ile ilgili yapılan düzenlemelere yer verilmiş son olarak ise, ülkemizde işyerinde psikolojik taciz ile mücadelede başvurulabilecek hukuki yollar anlatılmaya çalışılmıştır.

WITHIN THE FRAMEWORK OF NATIONAL AND INTERNATIONAL REGULATIONS A CASE OF PSYCHOLOGICAL HARASSMENT IN THE WORKPLACE (MOBBING)

Working environment and organizational climate must be peaceful for human beings considering that they are social entities, in order to function efficiently and be successful. However, the high competition shows itself within the organization brought by globalization. A case of psychological harassment in the workplace reveals itself in business life getting difficult and highly competitive environment. "Mobbing" can also defined as psychological harassment in the workplace, has huge individual, organizational and social impacts. Being in the first place, the International Labour Organization and several countries have made arrangements including psychological harassment in the workplace. In our country, in the Turkish Code of Obligations, this issue have been addressed and imposed an obligation for employers to take necessary measures against psychological harassment in the workplace.In Turkish Labor Law although there is no direct regulation related to psychological harassment, there are some articles that protects workers. In this study, primarily psychological harassment in the workplace definition made to form conceptual framework. Afterwards, regulations that has been made in the international arena are included regarding this issue, finally, possible legal ways in the combat against psychological abuse in the establishment in our country are tried to be explained.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi  Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

TEKNOLOJIK ENSTRUMANLAR BIREYSEL PERFORMANS DEGERLENDIRME SISTEMLERINE NASIL ADAPTE EDILEBILIR?

Mehmet Merve ÖZAYDIN, Ahmet TOZLU

KRİZ VE YENİ TOPLUMSAL HAREKETLER: “İŞGAL ET” ÖRNEĞİ

Mehmet Atilla GÜLER

ÖRGÜTSEL SESSİZLİĞİN ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANIŞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BİR EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ UYGULAMASI

Duygu ÜREK, İpek BİLGİN DEMİR, Özgür UĞURLUOĞLU

EKONOMİNİN ÇEŞİTLENDİRİLMESİNİN BİR ARACI OLARAK ULUSAL REFAH FONU MODELİNİN TÜRKİYE EKONOMİSİ AÇISINDAN UYGULANABİLİRLİĞİ

Kürşat YALÇINER, Ali Murat SÜREKLİ

RANT VERGİSİ VE ÜLKEMİZDEKİ TARTIŞMALAR

Fatih SARAÇOĞLU, Elif PÜRSÜNLERİ ÇAKIR, Muharrem ÇAKIR

ÖRGÜTLERDE YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNİN İŞ TATMİNİ VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZERİNE ETKİSİ: BİR BANKA ARAŞTIRMASI

Ahmet Eralp ÇELEN, Alptekin SÖKMEN, Yunus BIYIK

ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE İŞYERİNDE PSİKOLOJİK TACİZ (MOBBİNG) OLGUSU VE HUKUKİ SONUÇLARI

İrep KIROĞLU BAYAT, Beril BAYKAL

OSMANLI’DAN CUMHURİYET’E MODERN EĞİTİMİN İNŞASI: DEVLETİN KURTARILMASINDAN DEVLETİN KURULMASINA

B. Mehmet BOZASLAN, Emel ÇOKOĞULLAR

İSTANBUL AHKÂM DEFTERLERİ’NE GÖRE 18.YÜZYIL İSTANBUL TİCARETİNİN ANALİZİ (1750-1763)

M. Burak BULUTTEKİN

BEZDİRİNİN İŞ PERFORMANSI, İŞ TATMİNİ VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ANKARA’DA BİR ARAŞTIRMA

Alev SÖKMEN, Edip Sabahattin METE