EKONOMİNİN ÇEŞİTLENDİRİLMESİNİN BİR ARACI OLARAK ULUSAL REFAH FONU MODELİNİN TÜRKİYE EKONOMİSİ AÇISINDAN UYGULANABİLİRLİĞİ

Ekonominin çeşitlendirilmesinin bir aracı olarak Ulusal Refah Fonları; devlet kontrolünde bulunmasına rağmen resmi rezervlerden ayrı yönetilmesi ve ağırlıklı olarak yabancı ülke varlıklarına yatırımı öngörmesi nedenleriyle 2000'li yıllardan bu yana uluslararası politik iktisatın önemli bir tartışma konusu olmuştur. Bu çalışmanın amacı, dünya genelindeki uygulamalardan hareketle ulusal refah fonu modelinin Türkiye ekonomisi açısından uygulanabilir olup olmadığını, şayet uygulanabilir ise ne tür bir model inşaa edilmesi gerektiğini ortaya koymaktır. Bu kapsamda siyasi karar alıcılara bir yol haritası sunulması hedeflenmektedir.

THE APPLİCABİLİTY OF THE SOVEREİGN WEALTH FUND MODEL FOR TURKİSH ECONOMY, AS A TOOL OF DİVERSİFİCATİON OF THE ECONOMY

Sovereign Wealth Funds, which is a tool of diversifying the economy, has been an important discussion topic of international political economics since 2000s, because they envisaged investment mainly to foreign assets and managed separately from the official reserves although the state control. The aim of this study examine whether Sovereign Wealth Fund model is appropriate for Turkish economy or not. If the model is applicable for Turkey, focusing what kind of model should be developed. Also provide the decisionmakers with a road-map about the Sovereign Wealth Fund model for Turkey.