Avrupa Birliği’nin Nasıl Bir Anayasaya İhtiyacı Var? Avrupa Birliği’ndeki Anayasalaşma Sorunlarının Değerlendirilmesi

Bu çalışmanın konusu Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu’nun kuruluşunu takip eden süreç sonrası gerçekleştirilen Avrupa Anayasası çalışmalarıdır. Avrupa bütünleşmesinin nihai hedefi olarak gösterilen Avrupa Anayasası’nın reddedilmesi ile yeni ve farklı bir sürece girilmiştir. Makale içerik itibariyle Avrupa Birliği kurumlarının meşruiyetlerini arttırma amaçlarına yönelik olarak gerçekleştirdikleri reformları ve bunların siyasi yönlerini incelemektedir. Bu amaçla eleştirel kuramın temsilcilerinden Jürgen Habermas’ın ve kendisine karşıt görüşte olanların tartışmalarına yer verilerek Avrupa kurumlarının meşruiyet arayışları ve yapılacak olası bir anayasanın farklı yönlerine değinilmiştir. Avrupa Anayasası onaylanmamış olsa da onun yerine kabul edilen Lizbon Antlaşması geçici olarak kabul edilmiş bir uzlaşı metni olmuştur. Bu bağlamda Avrupa’daki ekonomik kriz sonrası oluşan hava ve kurumların faaliyetlerinin yeniden gözden geçirilmesi, yeni bir oluşumun gerekliliğini ortaya koymuştur. Anayasa’nın oluşturulmasında dikkat edilmesi gereken konular ve Avrupa’daki çok kültürlülüğe yanıt verebilecek bir metnin oluşabilmesi için izlenebilecek metot tartışılmıştır. Avrupa Birliği kurumlarında ve de özellikle Komisyon ve Konsey’in uygulamalarının akademisyenler tarafından eleştirilmesi yeni bir yapılanma sürecinin yolunu açmıştır. 

What Type Of Constitution EU Needs? An Analysis of the Constitutionalization Problems Within The European Union

This article examines constitutional activities within the European Union since its establishment as European Coal and Steel Community and different perspectives on how the EU would increase its legitimacy through a constitution. After the amendment of the old Constitutional Treaty of Rome with the Treaty of Lisbon, which entered into force on 1 December 2009, it seems that EU still needs more solid ground for a stable future from the aspect of judicial, economic and social challenges. Detailed analysis on the European Constitution is made by paying a special attention to the opinion of the representative of Critical Theory Jürgen Habermas and those who comment on his pro-constitutional attitude. Current debt crisis revealed the lack of closer cooperation regarding the economic policies and the lack of fiscal union among the EU members. EU is still having problems to adjust its system into parliamentary democracy with a failed attempt to create a single constitution for a divided Europe. The Treaty of Lisbon could be regarded as a transition document that would answer immediate needs. However, considering contemporary problems within the EU, it is still far from accomplishing the eventual target of the European Union. 

___

  • Bauer, m. W., becker, s. (2014), “The Unexpected Winner of the Crisis: The European Commission’s Strengthened Role in Economic Governance”, Journal of European Integration, Vol. 36, No. 3, pp. 213-229.
  • Beneyto, j. M. (2008), “From Nice to the Constitutional Treaty: Eight Theses on the Future Constitutionalisation of Europe”, (Ed.) Griller, Stefan and Ziller, Jacques, The Lisbon Treaty: EU Constitutionalism Without a Constitutional Treaty?, Springer-Verlag, Vienna, pp. 2-19.
  • Bostanoğlu, B. (1999), Türkiye-ABD İlişkilerinin Politikası, İmge Kitabevi, Ankara.
  • Dabrowski, M. (2010), “The Global Financial Crisis: Lessons for European Integration”, Economic Systems, Vol. 34, pp. 38-54.
  • Grimm, D. (1995), Does Europe Need a Constitution?, European Law Review, Vol. 1, No. 3, pp. 282-302.
  • Habermas, J. (2001), Why Europe Needs a Constitution, New Left Review, volume 11, pp. 5-26.
  • Habermas, J. (1999), The European Nation-State and the Pressures of Globalization, (Orjinal metin için bkz. Blatter für deutsche und Internationale Politik), pp: 425-436.
  • Jesien, L. (2002), “Does the European Union Need a Constitution?, (Ed.) Marek A. Cichaki, Center for International Relations, Warsaw.
  • Köker, L. (1998), İki Farklı Siyaset, Vadi Yayınları, Ankara.
  • Mcgiffen, S. P. (2005), The European Union A Critical Guide, Pluto Press, London.
  • Oder, B. E. (2004), Avrupa Birliği’nde Anayasa ve Anayasacılık, Anahtar Kitaplar Yayınevi, İstanbul.
  • Piris, J. C. (2006), The Constitution for Europe: A Legal Analysis, Cambridge University Press, Cambridge.
  • Rittberger, b., schimmelfennig, F. (2005), The Constitutionalization of the European Union, Institute for Advanced Studies, Vienna.
  • Yazıcı, S. (2005), Avrupa Birliği Süreci: “Ulus Devletten Ulusüstü Devlete Geçişte Hukuk Devletinin Değişen İçeriği”, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Vol. 54, No. 4 ss. 77-117.