PEDİATRİK HASTALARDA PERİFERİK KÖK HÜCRE NAKLİ UYGULAMALARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI

Öz Periferik kök hücre nakli (PKHN) aplastik anemi, hematolojik maliynite, seçilmiş solid tümör, lösemi ve bazı genetik hastalığı olan pediatrik hastalarda son 20 yılda bir tedavi seçeneği olarak uygulanmaktadır. Tıp alanında geniş bir alana yayılmaya başlayan bu tedavi şekli hemşirelik alanında da branşlaşmayı sağlamaktadır. Bu özel alan onkoloji, yoğun bakım, pediatri ve psikososyal hemşireliği içeren alanlarda uzmanlaşmayı ve yoğun bakım becerilerine sahip olmayı gerektirmektedir. Bu alanda branşlaşan hemşireler hastaların iyilik durumunu sürdürme ve iyi sonuçlar elde etmede temel rol oynarlar.

___

Ford CF (1991). Bone Marrow Transplantation. In: Cancer Nursing.Baird R, Grant M. WB Saunders Company; 385403.

Ford R, Eisenberg S (1990). Bone marrow transplant :recent advances and nursing ımplications. The Nursing Clinics of North America.25 (2): 406-422.

Forte K, Norville R (1998). Hematopoeitic Stem Cell Transplantation. In Essentials of Pediatric Oncology Nursing: A Core Curriculum, Editor Marlyn Hockenberry-Eaton, pp. 100-110, APON

Sarnicki D (2000). Care of the Stem Cell Transplant Patient at Home. In : Oncology Nursing in The Home Ed. V.K. Fieler, Hanson P.A.Oncology Nursing Pres, Inc, Pennsylvania p :87.

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-5471
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi