ÖĞRENCİLERİN KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM DERSİNE İLİŞKİN DÖNEM BAŞLANGICI VE BİTİŞİNDEKİ GÖRÜŞLERİ

Öz Bu çalışma, Doğum ve Kadın Hastalıkları dersi alan öğrencilerin, dönem başlangıcı ve bitişinde derse yönelik görüşlerinin değerlendirilmesi, teorik ve klinik uygulamaların öğrencilerin görüşleri üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı bir çalışma olarak yapılmıştır. Çalışmanın evrenini, Doğum ve Kadın Hastalıkları dersi alan 55 öğrenci, örneklemi ise 50 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın ilk verileri Eylül 2005’te, ikinci verileri ise Aralık 2005’te teorik ders ve klinik uygulamalar bittikten sonra uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi, yüzdelik hesaplamalar ve Man-whitney U testi ile yapılmıştır. Öğrencilerin yaş ortalaması 21.08±1.81’tir. Öğrencilerin %62’si hemşirelik bölümü öğrencisi, %68’i kız ve %94’ü dersi ilk kez almaktadır. Öğrencilerin %14’ü mezun olduktan sonra mesleğini yapmak istemediğini ve %56’sı mezun olduktan sonra kadın doğum kliniklerinde çalışmayı istemediğini belirtmiştir. Öğrencilerin, devam ettikleri bölüm, cinsiyet ve mezuniyet sonrasında kadın doğum kliniklerinde çalışmayı isteme durumları ile dönem başlangıcı ve bitişinde derse yönelik değerlendirilmelerinin karşılaştırılması arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p < 0.05).

___

Al-Ma’aitah RM, Gharaibeh MM (2000). Perception of Jordanian male nursing students about caring for children in the pediatric units after graduation. Journal of Pediatric Nursing 15(3):198-203.

Andrews GJ, Brodie DA, Andrews JP et al.

communications in clinical placements: A qualitive study of nursing students’perception and some models. International Journal of Nursing Studies Practice 43(4):402-415.

Audet MC (1995). Caring in nursing education:reducing anxiety in the clinical setting. Journal of Nursing Education 8(3):21-28.

Başkurt S, Ergen Ş, Kayahan S ve ark. (2001). Balıkesir Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü son sınıf öğrencilerine ruh sağlığı ve psikiyatri dersi ve uygulaması konusundaki görüşleri ile ilgili bir araştırma. Hemşirelik Forumu 4(1):26-31.

Bell ML (1991). Learning aaa complex nursing skill: student anxiety and the effect of preclinical skill evaluation. Journal of Nursing Education 30(5):222-228.

Çalışkan T, Akgöz S (2005). Sağlık Yüksekokulu öğrencilerini mesleki yaşama hazırlamada yıl içi ve yaz stajlarının katkısı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 31(1):9-13.

Ekstrom DN (1999) Gender and perceived nurse caring in nurse-patient dyads. Journal of Advanced Nursing 29(6): 1393-1404.

Karaöz S (2002). Hemşirelik öğrencilerinin eğitimleri sırasında mesleğe ilişkin algılarındaki değişimin incelenmesi: hemşireliğe giriş dersinin bu değişimdeki rolü. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 6(2):10-20.

Lambert V, Glacken M (2006). Clinical education facilitators’ and post-registration paediatric student nurses’perception of the role of the clinical education facililator. Nurse Education Today 26(4):270-284.

Midgley K (2006).Pre-registration student nurses perception of the hospital-learning environment during clinical placements. Nurse Education Today 26(4):285-294.

O’Donovan M (2006). Reflecting during clinical placement-discovering factors that influence pre-registration psychiatric nursing students. Nurse Education in Practice 7(1):10-22.

Segrott J, Melvor M, Green B (2005). Challengs and strategies in developing nursing research capacity: A review of the literature. International Journal of Nursing Studies 43(4):380-392.

Sertbaş G, Bahar A (2005). Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Dersi Alan Öğrencilerin Bu Dersin uygulamasından Beklentileri ve Beklentilerine Ulaşma Durumlarının Belirlenmesi. Hemşirelik Forumu 25-30.

Sezgin A (1999). Kadın sağlığı ve hastalıkları hemşireliği dersinde öğrencilerin aktif katılımını sağlamaya yönelik bir uygulama örneği. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 3(1):27-32. Şirin A, Kavak O, Ertem G (2003). Doğumhane stajına çıkan öğrencilerin durumluk-sürekli kaygı düzeylerinin belirlenmesi. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 7(1): 27- 32.

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-5471
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ORDU İLİ KIZ MESLEK LİSESİ ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÇOCUKLARA YÖNELİK İLK YARDIM UYGULAMALARI İLE İLGİLİ BİLGİ DÜZEYLERİ

Nurgül BÖLÜKBAŞ, Azize KAHRAMAN, Yasemin KAHRAMAN, Gülsen KALAYCI

ÜST GASTROİNTESTİNAL SİSTEM ENDOSKOPİSİ İŞLEMİNDE DİNLETİLEN MÜZİĞİN HASTALARIN BAZI DEĞERLERİNE, MEMNUNİYETİNE VE İŞLEMİN BAŞARISINA ETKİSİ

Özlem UÇAN, Nimet OVAYOLU, M. Cemil SAVAŞ

ANKARA İLİNDEKİ HASTANELERİN YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN İŞ ORTAMINDAKİ STRES ETKENLERİ VE KULLANDIKLARI BAŞETME YÖNTEMLERİNİN BELİRLENMESİ

Gülten ÖZALTIN, Sevgi NEHİR

BİR TARAFI İHMAL ETME (UNILATERAL NEGLECT)

Leyla KHORSHİD, Gülendan HAKVERDİOĞLU

EBE/HEMŞİRELERE VERİLEN RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI EĞİTİMİNİN RUHSAL HASTALIKLARA YAKLAŞIMLARINA İLETİŞİM BECERİLERİNE VE İŞ DOYUMLARINA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Olcay ÇAM, İlknur PEKTAŞ, Ayşegül BİLGE

ÖĞRENCİLERİN KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM DERSİNE İLİŞKİN DÖNEM BAŞLANGICI VE BİTİŞİNDEKİ GÖRÜŞLERİ

Kerime TAŞCI

YARA YÖNETİMİNDE “TIME” YAKLAŞIM

Ülkü YAPUCU GÜNEŞ

PREMENOPOZAL DÖNEMDEKİ KADINLARA VERİLEN EĞİTİMİN OSTEOPOROZA İLİŞKİN SAĞLIK İNANÇLARI VE BİLGİ DÜZEYLERİNE ETKİSİ

Dilek KILIÇ, Behice ERCİ

ÇOCUKLARDA PERİFERAL KANÜL UYGULAMALARI

Nurcan ÖZYAZICIOĞLU, Duygu ARIKAN

POSTPARTUM DÖNEMDEKİ KADINLARDA ALGILANAN SOSYAL DESTEK VE DEPRESYON DÜZEYLERİ İLE ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Tülay YILMAZ BİNGÖL, Havva TEL