DOĞUM SONRASI EBEVEYNLİK DAVRANIŞI ÖLÇEĞİ’NİN TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİĞİ VE GÜVENİRLİĞİ

Öz Araştırmanın amacı, Doğum Sonrası Ebeveynlik Davranışı Ölçeği’ni Türk toplumuna kazandırarak, Türkçe Formu’nun geçerliği ve güvenirliğini yapmaktır. Metodolojik olarak gerçekleştirilen bu çalışmanın verileri 29.09.2005 ve 25.03.2006 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmaya olasılıksız örnekleme yöntemi ile 71 kadın alınmıştır. Veriler, kadınları tanıtıcı bilgilerin yer aldığı soru formu ve Doğum Sonrası Ebeveynlik Davranışı Ölçeği ile toplanmıştır. Doğum Sonrası Ebeveynlik Davranışı Ölçeği’nin madde analizinde, %27’lik grup ortalamalarının karşılaştırılması ile alt-üst madde ayırt edicilik gücünün kestirilmesi yöntemi kullanılmış ve ikinci maddenin ayırt edicilik gücünün yetersiz olduğu belirlenmiştir. Ölçeğin güvenirliği, grup içi korelasyon katsayıları ve Kuder-Richardson yöntemi ile belirlenmiş; gözlemciler arası tutarlılık katsayısının toplam puan için 0.97 olduğu ve maddelerin her biri için 0.88 ile 0.97 arasında değiştiği ve güvenirlik katsayılarının 0.80-0.83 arasında olduğu bulunmuştur. Ölçeğin geçerliği (uyum geçerliği) Pearson Korelasyon katsayıları hesaplanarak incelenmiş ve gözlemciler arası toplam puan korelasyonlarının 0.85 ile 0.93 arasında değiştiği ve istatistiksel olarak önemli (p < 0.001) olduğu bulunmuştur. Bu çalışma, Doğum Sonrası Ebeveynlik Davranışı Ölçeği’nin Türkçe Formu’nun güvenirlik ve geçerliğinin yeterli düzeyde olduğunu göstermiştir.

___

Akgül A (2003). Tıbbi Araştırmalarda İstatistiksel Analiz Teknikleri: SPSS Uygulamaları. 2. Baskı, Emek Ofset Ltd. Şti., Ankara.

Britton HL, Gronwaldt V, Britton JR (2001). Maternal postpartum behavior and mother-infant relationship during the first of life. The Journal of Pediatrics 138:905-9.

Burroughs A, Leifer G (2001). Maternity Nursing: An Introductory Text. 8th Ed., WB Saunders Company, London.

Can G (1999). Anne-yenidoğan bağının önemi. Ben Hasta Değilim. Editör: Aysel Ekşi, Nobel Tıp Kitapevleri Ltd Şt., İstanbul.

Çalışır H (2003). İlk kez anne olan kadınların annelik rol başarımlarını etkileyen etmenlerin incelenmesi, Doktora Tezi, III. Milli Çocuk Hemşireliği Kongresi, 21-23 Ekim, İstanbul.

Erkuş A (2003). Psikometri Üzerine Yazılar. Türk Psikologlar Derneği Yayınları, No:24, Ankara.

Foster R, Hunsberger M, Anderson J (1990). Family Centered Nursing Care of Children. W.B. Saunders Company, London.

Hovardaoğlu S (2000). Davranış Bilimleri İçin Araştırma Teknikleri. VE-GA Yayınları, Ankara.

Klaus MH, Kennel JH (1997). Care of mother, father, and infant. Neonatal-Perinatal Medicine Diseases of the Fetus and Infant. Editör: Avroy A. Fanaroff, Richard J. Martin, 6th ed., Vol:1, Mosby Comp. Publ., , St. Louis, Baltimore.

Novak J, Broom B (1999). Maternal and Child Health Nursing. 9th Ed., Mosby Comp. Publ., St Louis, Baltimore.

Taşkın L (2005). Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği. 7. Baskı, Sistem Ofset Matbaacılık, Ankara.

Wong DL, Hockenberry-Eaton M (2001). Wong’s Essential of Pediatric Nursing. 6th Ed., Mosby comp. Publ., St Louis, Baltimore.