ADANA İLİNDE ÇEŞİTLİ HASTANELERDEKİ 15 YIL VE ÜSTÜ ÇALIŞMA SÜRESİ OLAN HEMŞİRELERİN EMEKLİLİKLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ

Öz Emeklilik, orta yaştan yaşlılığa geçişi belirleyen toplumsal bir dönüm noktası olması nedeniyle yetişkinlerin gelişiminde önemli bir aşamadır. Hemşirelerin, mesleğin yıpratıcı ve zorlu olması, erken yaşta işe başlama, kadın mesleği olması, hemşireliğe toplum tarafından yeterince değer verilmemesi gibi nedenlerle genç yaşta emekliliği tercih ettikleri gözlenmektedir. Tanımlayıcı olarak planlanan araştırmanın evrenini Adana ilindeki çeşitli hastanelerde çalışan 15 yıl ve üzeri çalışma süresi olan hemşireler oluşturmaktadır. Anket formunu doldurmayı kabul eden 125 hemşire araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Hemşirelerin %29.6’sının ailelerinin isteği ile hemşireliği tercih ettiği, %63.2’sinin yasal olarak emekliliği hak ettiğinde hemen emekli olmak istediği, %78.5’inin çocuklarına ve ailesine daha fazla zaman ayırmak istediği için emekli olmak istediği belirlenmiştir. Hemşirelerin mesleği kendi istekleri dışında tercih etmeleri emekliliğe isteği artırdığı görülmüştür. Ancak diğer sosyal ve ekonomik sorunlar nedeniyle bu isteklerini ertelemektedirler.
Anahtar Kelimeler:

Emeklilik, Hemşirelik

___

Akçay RC (1994) Çanakkale İlinde Görev Yapan Öğretmenlerin Emekliliğe Hazırlık eğitimine İhtiyaçları. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.

İncealtın İ (1999). Yaşlı Kültürü ve Emekli Derneklerindeki Yaşlıların Sosyo-kültürel Özellikleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Kavaklı A (1999). Emeklilik. Marmara Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi. 2 (1): 58-63.

Kavaklı A (1999). İstanbul İlinde Emekli Olmuş Hemşirelerin Sosyoekonomik Yaşamları ve Meslekten Beklentileri. Marmara Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2 (1): 92-99.

Sarım S (1996). Emeklilerin Zamanlarını Değerlendirme Durumlarının İncelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul.

Yılmaz S (1996). Türkiye’de Emeklilik Yaşantısı. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir.