Termal Otel İşletmelerinde Kullanılan Mobilya Tasarımları Hakkında Müşteri Memnuniyetinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma

Bu çalışmada, termal otel işletmelerinde konaklayan müşterilerin bu otellerdeki mobilya tasarımlarına yönelik memnuniyetlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Afyonkarahisar İli’nde faaliyet gösteren termal otel işletmelerinde konaklayan müşterilerin mobilya tasarımlarına yönelik memnuniyetlerinin ölçülmesi için araştırmacılar tarafından hazırlanan 42 soruluk bir anket katılımcılara uygulanmıştır.Araştırmanın evrenini termal otel işletmeleri müşterilerinin tamamı; örneklemini ise, Afyonkarahisar’da faaliyet gösteren termal otel işletmelerinde konaklayıp ankete cevap vermek isteyen müşterilerin tamamı oluşturmaktadır. Anket sadece iki termal otelin müşterilerine yönelik olarak yapılmıştır. Sözü edilen anket bu otel işletmelerinde konaklayan 300 müşteriye uygulanmış ancak 125’i geri dönmüştür.Araştırmaya katılanların cinsiyete göre ve bedensel engeli olup olmama durumuna göre sorulara verdikleri cevaplar bakımından farklılık olup olmadığı Student-t testi ile araştırılmıştır. Araştırmaya katılanların eğitim düzeyi gruplarına göre, termal tesise gelme amacına göre sorulara verdikleri cevaplar bakımından farklılık olup olmadığı tek yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ile araştırılmıştır.  Faktör analizi sonucunda özdeğeri 1’den büyük olan 6 faktör ortaya çıkmıştır. 

An Investigation For The Determination Of Customer Satisfaction About Furniture Designs Used In Thermal Hotel Business

In this study, it was aimed to determine the satisfactions of customers staying in thermal hotels on furniture design in thermal hotels. To this end, a 42 questioned survey prepared by the researchers was conducted among participants to measure the satisfaction of customers on furniture designs in the thermal hotels they stayed in Afyonkarahisar.

___

Altınok, M., ve Kars, M.M.(2010). “Tekerlekli Sandalye Kullanan Engellilere Yönelik Islak Mekân Düzenlemelerinde Fonksiyonel Yaklaşımlar”, Dumlupınar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, Sayı 21, s. 107-122.

Aksu, M. (2012), Hizmet Kalitesinin Bir Unsuru Olarak Atmosferin Müşteri Sadakati Üzerine Etkisi: Bozcaadadaki Otellerde Konaklayan Yerli Turistler Üzerinde Bir Araştırma, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik A.B.D.

Aktepe, C., Baş, M. ve Tolon, M.(2009), Müşteri İlişkileri Yönetimi. 1. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık.

Aslıhak, A.(1998), Türkiye'de Termal Turizm ve Ankara-Haymana Kaplıcası İncelemesi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 1998, s.25.

Babak, S., ImanRaeesi V., KavehTahmasebipur, S. F.,(2012). “An Exploratory Analysis Of Hotel Selection Factors: A Comprehensive Survey Of Tehran Hotels”, International Journal of Hospitality Management, 31, ss. 96-106.

Bozkurt, M. (2001). Turizmde Müşteri Memnuniyeti ve Müşteri Şikayetleri Yönetimi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir

Bulgan, G. ve Soybalı, H.H.,(2011), “Antalya Belek Bölgesindeki Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Düşük Sezonda Konaklayan Alman Müşterilerin Hizmet Beklentilerinin Ve Memnuniyet Düzeylerinin Değerlendirilmesi”, Journal Of Yasar University, http://joy.yasar.edu.tr, 21(6), ss. 3572-3597.

Çınar, H., Tuner, A., Arslan, A.R. (2011), “Huzurevlerinde Fiziksel Çevrenin Yaşlı Ve Engellilere Uygunluğu”, 17.Ulusal Ergonomi Kongresi “Engelliler ve Yaşlılar

Hair, J.F., Anderson, R.E., ve Tatham, R.L. (1990), “Multivariate Data Analysis”, Macmillan Puplishing Company.

Gökbunar, R.ve Gündüz, T, 2014). “Yaşlı Sağlığında Kaplıcanın Önemi”, Ankara Akupunktur ve Tamamlayıcı Tıp Dergisi, Cilt 2, Sayı 2, ss.14-20.

Han, H.(2013.), “The Healthcare Hotel: Distinctive Attributes For İnternational Medical Travelers”, Tourism Management, Vol. 36, pp. 257-268.

Kalaycı, Ş. (2005) ,“ SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri”, Asil Yatın dağıtım, Ltd.Şti., İstanbul.

Karkın, G. (2008). Hizmet Pazarlamasının Bir Unsuru Olarak Fiziksel Kanıtlar ve Otel İşletmelerinde Hizmet Atmosfer Oluşturulması. İnönü Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Malatya.

Kozak, Nazmi, "Termal Turizm İşletmeciliği ve Önemi," Anatolia, Yıl:3, Sayı:29-30, (Mayıs-Haziran 1992), 33-38.

Kozak, N., Akoğlan Kozak M. ve Kozak M.(2000),” Genel Turizm: İlkeler-Kavramlar (Geliştirilmiş Dördüncü Bası. Ankara: Turhan Kitabevi, 2000).

Kozak, N.( 2010), Turizm Pazarlaması. 3. Baskı, Detay yayıncılık, Ankara.

Kuşluvan, Z. "Termal Turizm İşletmelerinde Hizmetler ve Hizmet Standartlarının Geliştirilmesi," Turizm İşletmelerinde Hizmet Kalitesi, Hafta Sonu Semineri III (Nevşehir: 13-15 Aralık 1996).

Ling-Feng, H., Li-Hung, L. and Yi-Yin, L. (2008), “A Service Quality Measurement Architecture For Hot Spring Hotels In Taiwan”, Tourism Management, 29, ss. 429-438.

Öktem, D. (2007), Otel İç Mimari Tasarımında Mekân Algılama ve Kimlik Oluşumu Ve Örnekler Üzerinde Analizi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Özbek, T. (1992). "Dünya'da ve Türkiye'de Termal Turizminin Önemi," Anatolia, Yıl:2, Sayı:17-18, (Mayıs-Haziran 1992).

Öztürk, Y., ve Kadir, S. (2005), “ Konaklama İşletmelerinde Sunulan Hizmet Kalitesinin Servqual Yöntemi İle Ölçülmesi”, Anatolia, Cilt 16, Sayı 2, s. 170-183.

Özveren, S. (2010), Müşteri Memnuniyeti ve Hizmet Kalitesi İlişkileri:Mersin İlindeki 4 ve 5 Yıldızlı Oteller Örneği, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010, s. 10.

Patır. S.(2009) ” Faktör Analizi İle Öğretim Üyesi Değerleme Çalışması” , Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 23(4), 69-86.

Sarı Y., Kılıçlar A. Seçilmiş C., 2011), “Yüksek Hızlı Tren (YHT) Yolcularının Kişisel Değişkenler Açısından Memnuniyet Algılamalarının Değerlendirilmesi, Anatolia, Cilt 22, Sayı 2, Güz: 127-138,

Sandıkçı, M.(2007), “Müşteri Memnuniyeti Ölçülmesi ve Sandıklı Hüdai Kaplıcası’nda Bir Alan Araştırması”, Afyon Kocatepe Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C. IX, S.11, 2007), ss.39-53.

Sandıkçı, M., (2008). Termal Turizm İşletmelerinde Sağlık Beklentileri ve Müşteri Memnuniyeti “, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar.

Taktak, F., ve Demir, H. (2010),”Termal Otel Geliştirme. Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi Cilt: 2, No: 1, ss. 20-35.

Tatlıdil, H. (2002) ”Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Analiz”, Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümü, Ankara.

Turizm Bakanlığı, 1998, Sağlık Turizmi ve Turizm Sağlığı (Ankara: Yatırımlar Genel Müdürlüğü Araştırma ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı, Yayın No: 1993/8).

Ünal A. ve Demirel H. (2011), “Sağlık Turizmi İşletmelerinden Yararlanan Müşterilerin Beklentilerinin Belirlenmesine Yönelik Bolu İlinde Bir Araştırma”, Electronic Journal of Vocational Colleges, Aralık, 2011, ss. 106-115.

Yıldırım, Ö., (2005), “Termal Turizm İşletmelerinde Müşteri Sadakati ve Bir Araştırma. Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir.

Zakaria, I., Rahman, B. Ab. R. Othman, A. K., O., Yunus, N.A.M., Dzulkipli M.R., Faiz Osman M.A., (2014). “The Relationship between Loyalty Program, Customer Satisfaction and Customer Loyalty in Retail Industry: A Case Study”, Procedia - Social and Behavioral Sciences, 129, ss. 23-30.

Alphanumeric Journal-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Bahadır Fatih YILDIRIM
Sayıdaki Diğer Makaleler

Dondurma Tüketimi Tercihini Etkileyen Özelliklerin Konjoint Analizi İle Belirlenmesi

Gamze ÖZEL, Rıdvan CEYLAN

Termal Otel İşletmelerinde Kullanılan Mobilya Tasarımları Hakkında Müşteri Memnuniyetinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma

Hatice YILMAZ, Fatih ÇEMREK

Aykırı Gözlemlerin Varlığında Uyarlanmış En Küçük Kovaryans Determinant Tahminine Dayalı Dayanıklı Temel Bileşenler Analizi

B. Barış ALKAN

Türkiye’de Medikal Turizm Sektörünün Değerlendirilmesinde Bütünleşik SWOT-AHS Yaklaşımı

Ali GÖRENER

Sigorta Şirketi Seçim Probleminde QUALIFLEX ve ORESTE Yöntemleri

Ayşegül TUŞ IŞIK

Lojistik Regresyon Analizi ile Kanser Hastalığına Neden Olan Risk Faktörlerinin Belirlenmesi

Hatice ŞAMKAR, Ayşe Gül YILDIRIM, Özge DELİBAŞ

Fonksiyonel Veri İçin Yeni Bir Tanımlayıcı İstatistik: Fonksiyonel Değişkenlik Katsayısı

İpek DEVECİ KOCAKOÇ, İstem KÖYMEN KESER, Ali Kemal ŞEHİRLİOĞLU

Düşük Riskli Yatırımcılar İçin Bireysel Emeklilik Sistemi İle Banka Vadeli Mevduat Sisteminin Karşılaştırılması

Özcan MUTLU, Muhammed ORDU, Olcay POLAT

Süpermarket Müşterilerinin Hizmet ve Ürün Kalitesi Algılarıyla Birinci ve İkinci Mertebe Doğrulayıcı Faktör Modelleri: Deneysel Bir Araştırma

Gülhayat GÖLBAŞI ŞİMŞEK

Eğitimde Fırsat Eşitsizliği Bağlamında PISA 2012 Sonuçlarının Kantil Regresyon Analizi İle Değerlendirilmesi

Sevda GÜRSAKAL, Dilek MURAT, Necmi GÜRSAKAL