İletişim Aracı Olarak Fotoğraf

Öz Fotoğraf makinası icat edildikten sonra, fotoğraf makinasının bir anlatım aracı olarak kullanılabileceği fikri ile fotoğrafçılığın gelişimi devam etmiştir. Fotoğraf, gelişim sürecinden günümüze kadar bir kanıt olarak görev yaparak görsel bir hafıza oluşturmaktadır. Özellikle yazılı basında fotoğraf kullanımı, 17. yüzyıldan günümüze kadar en önemli iletişim aracı olarak bugün hem geleneksel hem de internet gazeteciliğinde yerini ve değerini korumaktadır. Bunun önemli bir sebebi, fotoğrafların haberi görsel olarak da iletebilmesidir. Fotoğraflar, okuyucunun haberi daha iyi anlamasını, olayları aklında canlandırabilmesini sağlamaktadır ve haberi birkaç fotoğraf ile özetleyebilmektedir. Aslında fotoğraflar yazıyı, yazı da fotoğrafları destekleyerek muhteşem bir uyumla etkinliğini artırmaktadır. Bazen de bir fotoğraf tek başına sayfalar dolusu yazıdan daha etkili olabilmektedir. İnsanlar pek çok sebeple fotoğraf çekerler; hatıralar oluşturmak, düşünceleri yaymak, doğa ve hayvanlar âleminin gizli yönlerini görmek, göstermek, gizli bilgiler elde etmek, hoş vakit geçirmek, gezilen yerleri belgelemek vb. Burada önemli olan, bu sebeplerin hepsi bir anlatım yöntemi olarak fotoğrafı kullanmaktadır ve içinde fotoğrafçının görme biçimi bulunmaktadır. Bu makalenin amacı, fotoğrafın, fotoğrafçının önemini ortaya koymak, tarihinden itibaren fotoğrafçılık ile ilgili bilgi vermek ve fotoğrafın iletişimsel güçlerini ifade etmektir. 

___

Akbaş Faruk, Emre İkizler (2010). Fotoğraf Teknik Okumaları, Say Yayınları.

Ak Seyit Ali (2001). Erken Cumhuriyet Dönemi Türk Fotoğrafı, Remzi Kitabevi.

Amar Pierre-Jean (2009). Basın Fotoğrafçılığı, İnci Çınarlı (çev), Kırmızı Yayınları.

Ballenger Holly B., (2014). Photography: A Communication Tool, Master Thesis, Georgia State University, Georgia.

Bodur Feyyaz (2005). Fotoğrafın Tarihi, Tablet Kitabevi, Konya.

Barrett Terry (2012). Fotoğrafı Eleştirmek, İmgeleri Anlamaya Giriş, Yeşim Harcanoğlu (çev), Hayalperest Yayınevi.

Bayhan Mehmet (1996). Yazılarla Fotoğraf, Ege Yayınları.

Çizgen Gültekin (2002). Fotoğrafça Sanatça, Beril Yayınları.

Demirel Gökhan (2015). “Fotoğrafın Manipülasyon ve Gündem Saptama Gücü”, International Journal of Social Sciences and Education Research, Volume: 1(2).

Ertan Güler ve Erutku Bülent (2004). Fotoğraf Terimleri Sözlüğü, Say Yayınları.

Gezgin Suat (1994). Basında Fotoğrafçılık, Der Yayınları.

Gezgin Suat, Atik Abdulkadir (2017). Basın Fotoğrafçılığı, Eğitim Kitabevi.

Greenhill Richard, Murray Margaret, Spenee Jo (1998). Fotoğraf Sanatı, Remzi Kitabevi.

Kafalı Nihal (2003). “Bir Görsel İletişim Aracı Olan Fotoğrafta Belirginlik”, Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, (8).

Kasım Metin (2008). “Basında Haberin Anlatımında Fotoğrafın Rolü”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, Cilt 10, Sayı 1-2.

Ketenci Hasan Fehmi ve Can Bilgili (2005). Görsel İletişim ve Grafik Tasarım, Beta Yayınları.

Khanfar, Yousef (2013). The language of light. (cover story). World Literature Today,87(2), 28.

Sontag Susan (2011). Fotoğraf Üzerine, Osman Akınhay (çev), Agora Kitaplığı, İstanbul.

Ozanne Julie, Moscato Emily, Kunkel,Danylle (2013). “Transformative Photography: Evaluation and Best Practices For Eliciting Social and Policy Changes”, Journal of Public Policy & Marketing, 32 (1).

Rifat Semih (2002). Akla Kara Arkası, Yapı Kredi Yayınları, No: 1711.

CNNTÜRK, https://www.cnnturk.com/guncel/kiyiya-vuran-cocuk-fotografini-ceken-muhabir -cnn-turke-konustu, Erişim Tarihi: 17.11.2019.

GZT.COM, https://www.gzt.com/lugat/afgan-kizinin-ardinda-kalan-hikaye-3014627, Erişim Tarihi: 17.11.2019.