Sosyal Sermaye Bağlamında Erich Fromm ve Sağlıklı Toplum

Bu çalışmada, sosyal bilimler alanında yeni olan ama gittikçe önemi artan sosyal sermaye kavramının Fromm düşüncesindeki yeri gösterilmeye çalışılmaktadır. Böylece, sosyal sermaye üzerine; henüz yeterli olmayan literatürün zenginliğinin oluşmasında mütevazı bir katkı yapmayı başarmak amaçlanmaktadır. Fromm, “sağlıklı toplum” analizini ortaya koyarken toplumun akıl sağlığının en önemli göstergelerinden birini, bu ilişki ve iletişim bağlarının varlığı ya da yokluğuna bağlamaktadır. Özellikle “yabancılaşma” kavramına yaptığı atıflar ve modern toplumlarda bireylerin ürettiklerine bizzat dahil olamamaları ile ortaya çıkan anomik durumun ürettiği iletişim sorunlarına değinir. Fromm’ a göre, “sosyal sermaye” açısından değerlendirilebilecek ikinci husus da toplumu oluşturan bireylerin akıl sağlığını koruyan dini, vicdani ve ahlaki değerlerin varlığını sürdürerek bir dayanışma ve yardımlaşma duygusu üretmesidir. Buna göre sevgi, güven, dayanışma gibi iletişim biçimleri toplumun akıl sağlığını olumlu anlamda sosyal bir sermayeye evrilten dinamiklerdir.

Erich Fromm and Healthy Community in the Context of Social Capital

In this study, the new social sciences, but increasingly tried to show whe- re the idea Frommer growing importance of social capital concept. Thus, the social capital; In literature not yet developed enough wealth to make a modest contribution is intended to achieve. Fromm, “healthy society” to analyze society’s putting forth one of the most important indicators of mental health, the existence of this relationship and communication connects the link or absence. Especially the “alienation” and they produce the references made to the concept of the individual in modern society refers to communi- cation problems associated with the inability to produce the anomic situation, including himself. According to Fromm’s a “social capital” that make up the second point is that religious communities can be evaluated in terms of protecting the mental health of individuals, producing a sense of solidarity and cooperation by maintaining the existence of conscience and moral values. Accordingly, affection, trust, communication formats such as solidarity, community mental health are dynamic evrilt social capital in the affirmative.

___

Aydın. Selim, (2001), Milletlerin Kalkınmasında Önemli Güç Kaynağı Sosyal Sermaye, Sızıntı Dergisi, Temmuz, Yıl :23 Sayı :270, İstanbul

Http://Tr.Wikipedia.Org/Wiki/Erich_Fromm Erişim Tarihi:10-03-2015

Freud. Sigmund, (2000), Psikanaliz Üzerine, Say. Yayıncılık, İstanbul

Froomm Biyografisi: Http://Tr.Wikipedia.Org/Wiki/Erich_Fromm, Erişim Tarihi:10-03-2015

Fromm. Erich, (1982), Sağlıklı Toplum, Çev: Yurdanur Salman ve Zeynep Tanrısever, Payel Yay. İstanbul Field. John, (2008), Sosyal Sermaye, Çev: Bahar Bilgen Bayram Şen, 2. Baskı İbü Yay. İstanbul

Fukuyama. Francis,(2005), Güven (Sosyal Erdemler Ve Refahın Yaratılması), Çev: Ahmet Buğdaycı, İş Bankası Yay. 3.Baskı, İstanbul

Maslow, A. H. (1943). A Theory of Human Motivation. Psychological Review, 50, 370-396.

Putnam, Robert, (1995), "Bowling Alone: America's Declining Social Capital," Journal of Democracy 6: 1 January, The New York Times, New York.

Rogers, Carl. (1961). On Becoming A Person: A Therapist's View of Psychotherapy. London.

Şan, Mustafa Kemal (2006) “Bilgi Toplumuna Geçişte Sosyal Sermayenin Taşıdığı Önem Ve Türkiye Gerçeği”, 5. Uluslar Arası Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi, Bildiriler Kitabı, Cilt:1 Sh. 113-140), Kasım, İzmit.

Şan, Mustafa Kemal (2007) “Sosyal Bilimlerde Yıldızı Yükselen Yeni Bir Kavram: Sosyal Sermaye Ve Türkiye”, Sosyoloji Yazıları I, Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Ortak Çalışması, Der: M.K. Şan, Kızılelma Yay. İstanbul. S. 282-323.

Şan, Mustafa Kemal Ve Şimşek, Rıdvan (2011) “Sosyal Sermaye Kavramının Tarihsel Ve Sosyolojik Arkaplanı” Akademik İncelemeler Dergisi, Cilt: 6, Sayı 1, ss. 88-110.

Şan, Mustafa Kemal Ve Akyiğit Handan (2015) “ Sosyal Semaye Tartışmaları Ve Türkiye’de Sosyal Sermayenin Ölçülmesi Sorunu” Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Sayı 34, Ss. 123-134.

Tocqueville, Alexis, (1946), Democracy İn America, Oxford University Press,London.

Weber, Max, (1930), The Protestant Ethic And The Spirit Of Capitalism, Trans. By Talcott Porsons, London: Allen & Unwin.