Küresel Bir Risk: İklim Değişikliği

Öz Tanıtımını yapmaya çalıştığımız bu kitap, son derece önemli bir risk olan küresel iklim değişikliği sorununa farklı açılardan yaklaşmaya çalışmıştır. Kitabın en önemli özelliği Türkçe referans olarak bir ilki temsil etmesidir. Enerji, ekonomi ve çevre üçlemesi bağlamında iklim değişikliğini inceleyen kitap, politik kararların iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir araç olduğu gerçeğine de vurgu yapmıştır. Küresel iklim değişikliği, felaket senaryosu olmaktan çıkıp bilimsel bulgular ile kanıtlanmış ve sonuçlarının bütün dünyayı şu ya da bu şekilde etkileyeceği bir risk unsuru haline gelmiştir. Dünya nüfusundaki artışa ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak ekonomik aktivitelerin hem sayısı hem de türleri artmaktadır. Ve bu aktiviteler sonucunda enerjiye olan talep her geçen gün artmaktadır. Gelişmiş ülkelere ilave olarak aralarında Çin, Hindistan ve Brezilya’nın bulunduğu ülkeler de ekonomik kalkınma açısından yol almaya başlamışlardır. Ancak ekonomik kalkınma sürdürülebilir kalkınma şeklinde değil ise kalkınmanın yanı sıra Buchanan (1966) ve Holtermann (1972) tarafından da belirtildiği gibi pazarlanamayan yan ürünler ortaya çıkmaktadır. Bunlar yerel hava kirliliği, küresel hava kirliliği, çevreye zararlı atıklar, toprak ve su kirlenmesi olarak sınıflandırılabilir.Sürdürülebilir kalkınmanın iki ana koşulu vardır: Birincisi ekonomik aktiviteler (üretim ve tüketim) için kullanılan kaynakların, var olan kaynak stoklarından daha az olmasıdır. İkincisi ise dünyayı aynı zamanda atıkların depolandığı bir yer olarak kullandığımız için ekonomik aktivitelerimiz
Anahtar Kelimeler:

Küresel Bir Risk: İklim Değişikliği

___

  • ALPAN-ATAMER, S. (2008), “İklim Değişikliğine İlişkin Uluslararası Sözleşmeler ve Türkiye”, TMMOB İklim Değişikliği Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 13-14 Mart Ankara, 337-357.
  • BUCHANAN, J. M. (1966), “Joint Supply, Externalities and Optimality”, Economica, 33, 404-415.
  • COASE, R. (1960), ‘The Problem of Social Costs’, Journal of Law and Economics, 3, ss.1-44.
  • HOLTERMANN, S. E. (1972), “Externalities and Public Goods”, Economica, 39, 78-87.
  • KADIOĞLU, M. (2007), Küresel İklim Değişimi ve Türkiye, Güncel Yayıncılık, İstanbul.
  • KARAKAYA, E. (2008), Küresel Isınma ve Kyoto Protokolü: İklim Değişikliğinin Bilimsel, Ekonomik ve Politik Analizi, Bağlam Yayıncılık, İstanbul.
  • PIGOU, A. C. (1920), The Economics of Welfare, Macmillan and Co, Londra.