SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM PERSPEKTİFİNDE HİBRİDİTE VE PAYDAŞ YAKLAŞIMI: ALMANYA, İNGİLTERE VE TÜRKİYE KIYASLAMALARI

Araştırmanın amacı sürdürülebilir turizm araştırma alanında kamu sektörü özel sektör ve sivil toplum aktörlerinin çıkarlarının yakınsaması olarak tanımlanan hibridite ve paydaş yaklaşımını incelemektir. Belirtilen üç tarafın çok-katmanlı düzeylerde etkileşimi, destinasyon yönetişimi, yerel topluluklar ve sivil toplumun kamu sektörü özel sektör ortaklıklarına katılımı ile birikimsel turizm endüstrisi gelişimi, bütünsel turizm ekonomisi, sosyal katılımcılık araştırılmış, bu konular ile bağlantılı olarak hibriditenin üç tarafına üçlü kazanım çözümü sağlanmış ve teori uygulama ikilemi arasında sosyal realitenin daha iyi açıklanabilmesi irdelenmiştir. Çalışmada, yapısalcılık yaklaşımı ve örnek olay araştırma yöntemi paradigmatik ve nitel araştırma metodolojisi kapsamında kullanılmıştır. Ayrıca, araştırmada hem tanımlayıcı hem de keşfedici yaklaşımlara yer verilmiştir. Araştırmanın argümanı, kamu özel sektör ve sivil toplum aktörlerinin ortak değerler ve çıkarlar doğrultusunda etkin ve verimli işbirliği mekanizmaları kurmalarına, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sosyal refaha, sağlam turizm ekonomisine, paydaşların aktif dayanışmasına ve yenilikçi yönetişim modeli oluşumuna etki etmektedir. Bu çalışma, turizm endüstrisinde hibridite ve paydaş yaklaşımının sürdürülebilir bir turizm gelişimi sağlamasında karşılaştırmalı uygulamalar içermesi bakımından bir ilki teşkil etmekte ve dolayısıyla çalışmaya önemli ölçüde orijinallik, değer ve nitelik kazandırmaktadır. Bu çerçevede, araştırmadan sağlanacak çıkarımlar ve argümanlar turizm disiplininde gelecekte yapılacak olan bilimsel araştırmalara ışık tutması yönüyle anlamlıdır. Araştırma, ölçek ve uygulama çerçevesinde Birleşik Krallıkta Güney Doğu İngiltere Bölgesi, Türkiyede Marmara Bölgesi ve Almanyada Baden-Württemberg Bölgesini içermektedir.

STAKEHOLDER AND HYBRIDITY APPROACH FROM THE PERSPECTIVE OF SUSTAINABLE TOURISM: COMPARISONS OF GERMANY, THE UK AND TURKEY

The purpose of this study is to examine stakeholder approach and hybridity which is described as the convergence of interests of public sector, private sector and civil society actors in sustainable tourism research field. The study explores state and non-state interactions at multiple levels, destination governance, the development of incremental tourism industry by means of participation of civil society and local communities in public-private sector partnerships, holistic tourism economy, social participation, provide triple win solution for three sides of hybridity in realm of theory and practise dichotomy, and clarify the social reality better. In this study, constructivism and case study research were followed in the context of paradigmatic and qualitative research methodology. Likewise, the research covers both explanatory and exploratory approaches. The research argument tests the establishment of effective and productive collaboration mechanisms in frame of common values and interests of public sector, private sector and civil society actors that has an influence on social welfare, solid tourism economy, active solidarity of stakeholders and the innovative governance model in developed and developing countries. The study is the first investigation which comprises comparative applications and sustainable tourism development in association with hybridity and stakeholder approaches in tourism industry. Thus it has an orginality, value and quality. In this framework, the revealed new outcomes and arguments will shed lights on future scientific investigations in tourism discipline. The research has a limitation in terms of scope and implementation i.e. comprising merely the South East England Region (the UK) Marmara Region (Turkey) and Baden-Württemberg Region (Germany).