AVRUPA BİRLİĞİ KIRSAL KALKINMA MALİ YARDIMI (IPARD): TÜRKİYE UYGULAMASI VE YENİ DÖNEM (2014-2020) DEĞİŞİKLİKLER

Avrupa Birliğine aday olan ülkelere kırsal kalkınma alanında Birlik tarafından yapılan mali yardımlara IPARD (Instrument for Pre-Accession Rural Development) adı verilmektedir. Söz konusu yardımlar aracılığı ile katılım öncesinde aday ülkede ilgili AB Müktesebatının benimsenmesi ve kırsal kalkınma politikaların uyumlaştırılması amaçlanmaktadır. Bu çalışmada, Türkiyede ilk olan IPARD uygulamaları değerlendirilmekte ve gelecek dönem açılımlarına odaklanılmaktadır. Türkiyenin ilk dönem IPARD uygulamalarının geçmişte benzer deneyimi yaşayan Polonya SAPARD ve Hırvatistan IPARD ile karşılaştırıldığında, özellikle yapısal sorunların baskın olduğu ve AB standartları açısından önem taşıyan daha az sayıda tarım ve gıda işletmelerinin desteklendiği görülmektedir. IPARD konusunda İlk dönem daha çok önemli tecrübelerim kazanıldığı bir dönem olmuştur. Yeni dönemde getirilen değişikliklerin ve uygulamaya girecek yeni tedbirlerin IPARD fonlarının etkili ve verimli kullanılmasına olanak sağlayacağı ve Türkiyenin AB kırsal kalkınma politikasına uyumunda ivme kazandıracağı düşünülmektedir.

EUROPEAN UNION INSTRUMENT FOR PRE-ACCESSION RURAL DEVELOPMENT (IPARD): IMPLEMENTATION IN TURKEY AND NEW PERIOD-AMENDMENTS (2014-2020)

IPARD (Instrument for Pre-Accession Rural Development) implies financial assistance to candidate countries in Rural Development by European Union. With the help of assistances in question it is aimed to being adopted of EU acquis and facilitating to harmonise Rural Development policies by candidate country before the participation. This study evaluates initial IPARD implementations in Turkey and centers upon opening up in the following period. By comparison with Poland SAPARD and Croatia IPARD it observes that implementations in Turkey include especially constructional issues, and less agricultural and food premises which have importance in respect to EU standards are supported. The first period concerning IPARD is such a period that significant experiences have been gained comparatively. It is thought that amendments in new period and circumspections putting into practice will provide the use of IPARD funds efficiently and to accelerate the harmonisation of Turkey to EU Rural Development.