AĞRI İLİNDEKİ GÖÇLERİN YÖNLENDİRİLMESİNDE KAMU YATIRIMLARI VE YATIRIM TEŞVİK BELGELERİNİN ÖNEMİ

Kamu yatırımlarını ve yatırım teşvik belgelerini ülkeler, çeşitli sosyal ve ekonomik amaçlarını gerçekleştirmek için kullanmaktadırlar. Bu sosyal amaçlardan en önemlisi göçlerin yönlendirilmesidir. Ağrı ilinde göçlerin yönlendirilmesi için en fazla yatırım teşvik imkânı sunulmakta ve kamu yatırımları sürekli artırılmaktadır. Bu araştırmada, 2000-2014 yılları arasında yapılan kamu yatırımları ve yatırım teşvik imkânlarının göç ve göçün en önemli nedeni arasında yer alan istihdam-işsizlik, gelir azlığı, kentsel hizmetlerin sınırlılığı üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Göç, istihdam, nüfus, kamu yatırımları ve yatırım teşvik belgeleri için oluşturulan tabloların analizi sonucunda kamu yatırımları ve yatırım teşvik belgelerinin göçü yönlendirme ve göçün nedenlerini ortadan kaldırmaya yönelik çok sınırlı bir etkiye sahip olduğu ortaya konulmuştur.

IMPORTANCE OF GOVERNMENT INVESTMENTS AND CERTIFICATES OF INVESTMENT INCENTIVES ON AĞRI PROVİNCE IN THE DIRECTING OF IMMIGRATIONS

In order to perform various social and economic goals, countries use government investments and investments incentive certificates. to be directed of immigrations is the most important of these social objectives. In the region of Ağrı, to be directed immigration, opportunity of investment incentives are more presented and government investments are consistently increased. In this research, The effects of Government investments which were made between 2000-2014 and opportunity of investment incentives over immigrations and its most important reasons, which are employment-unemployment, low-income, and limitedness of urban services , were assessed. After the analysis of tables created for population, migration, employment, public investment and incentive certificates, it is proposed that public investment and incentive certificates have limited effects on directing migration and abolishing the reason of migration.