BAĞIMSIZ GİRİŞİMCİLİK VE İÇ GİRİŞİMCİLİK ARASINDAKİ FARKLAR: KAVRAMSAL BİR ÇERÇEVE

Bu çalışmada, en kısa ve kapsamlı tanımının “yeni organizasyonlar yaratma süreci” olan girişimcilik kavramı ile en kısa ve kapsamlı tanımı “ mevcut, faaliyet halindeki organizasyonlardaki girişimcilik” olan iç girişimcilik kavramları arasındaki farklar tartışılmaktadır. İç girişimcilik ile bağımsız girişimcilik arasındaki farkların her iki girişimcilik tipinde yer alan girişimciler perspektifinden ziyade daha çok girişimsel eğilim ve davranışlar bakımından olduğu ortaya çıkmıştır. İç girişimcilik, kaynakları elde etme ve kullanma yeteneği, strateji oluşturma ve performans seviyesi bakımından sistematik olarak bağımsız girişimcilikten farklıdır.

BAĞIMSIZ GİRİŞİMCİLİK VE İÇ GİRİŞİMCİLİK ARASINDAKİ FARKLAR: KAVRAMSAL BİR ÇERÇEVE Yrd.Doç.Dr. Veysel AĞCA, Öğr.Gör.Durmuş YÖRÜK

Bu çalışmada, en kısa ve kapsamlı tanımının “yeni organizasyonlar yaratma süreci” olan girişimcilik kavramı ile en kısa ve kapsamlı tanımı “ mevcut, faaliyet halindeki organizasyonlardaki girişimcilik” olan iç girişimcilik kavramları arasındaki farklar tartışılmaktadır. İç girişimcilik ile bağımsız girişimcilik arasındaki farkların her iki girişimcilik tipinde yer alan girişimciler perspektifinden ziyade daha çok girişimsel eğilim ve davranışlar bakımından olduğu ortaya çıkmıştır. İç girişimcilik, kaynakları elde etme ve kullanma yeteneği, strateji oluşturma ve performans seviyesi bakımından sistematik olarak bağımsız girişimcilikten farklıdır. Anahtar Kelimeler: Girişimci, Girişimcilik, İç Girişimci, İç Girişimcilik.

___

AYCA, V., 2005, ç Giri1imcilik Yap4s4 ve Firma Performans4na Etkileri: Denizli Tekstil Sektöründeki Firmalarda Bir Ara1t4rma, Doktora Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon.

AKTOPRAK, D., Giri imcilik nedir? Türkiye’nin Giri imcilik Performans

http://www.vicebusiness.com/makale4.php-(03.08.2004)

ANTONCIC B., 2000, Intrapreneurship: Construct Refinement and An Integrative Model Development, Thesis for The Degree of Doctor of Philosopy, Department of Marketing and Policy Studies Weatherhead School of Management, School of Graduate Studies, Case Western Reserve University,

ANTONCIC, B., ve HISRICH, R.D., 2003, Clarifying The Intrapreneurship

Concept, Journal of Small Business and Enterprise Development,10 (1) s.7-24.

ARIKAN, S., 2002, Giri imcilik Temel Kavramlar ve Baz Güncel Konular, Siyasal Kitabevi,Ankara.

ARSLANTAG, C.C., 2001, Giri imcilikte Yarat c l k ve Yenilik, .Ü. letme Fak. letme ktisadi Enstitüsü Yönetim Dergisi, Y l 12 (38), s. 17-23.

BARNEY, J. 1991, Firm Resources and Sustained Competitive Advantage, Journal of Management, 17 (1). s. 99-120.

BIRD, B. J., 1989, Entrepreneurial Bahavior, Scott, Foresman and Company, Glenviev, Illinois.

BRAZEAL, D.V., ve HERBERT, T.T., 1999, The Genesis of Entrepreneurship, Entrepreneurship Theory and Practice, 23 (3), s. 29-45.

CARRIER, C., 1996, Intrapreneurship In Small Businesses: An Exploratory Study, Entrepreneurship Theory and Practice, 21 (1), s. 5-20.

CHURCHILL, N.C., 1992, Research Issuess in Entrepreneurship, In Sexton,

D.L.; Kasarda, J,D., eds., The State of The Art of Entrepreneurship, PWS-KENT, Boston, MA.

CULHANE, Jann-Marie, H., 2003, The Entrepreneurial Orientation

Performance Linkage in High Technology Firms: An International Comparative Study, Thesis for The Degree of Doctor of Philosopy, Graduate School of The University of Massachusetts Amherst.

GARTNER, W. B., 1989, “Who Is An entrepreneur?” Is The Wrong Question?Entrepreneurship Theory and Practice,13 (4),s.47-68.

GÜROL, M. A., 2000, Türkiye’de Kad n Giri imci ve Küçük letmesi: F rsatlar, Sorunlar, Beklentiler ve Öneriler, At l m Üniversitesi Yay n –2, Ankara.

HISRICH, R. D. ve PETERS, M. P., 2002, Entrepreneurship, Fifth Edition, McGraw-Hill/Irwin, New York.

KOÇEL, T., 1988, Giri imcilik Ama Hangisi?, Executive Excellence, Y l: 1, (10), s.17-18.

LUCHSINGER, V., ve BAGBY, D.R., 1987, Entrepreneurship and Intrapreneurship: Behaviors, Comparisons, and Contrasts, S.A.M. Advanced Management Journal, 52 (3), s.10-13.

MORRIS, M. H. ve SEXTON, D. L., 1996, The Concept of Entrepreneurial Intensity: Imlications for Company Performance, Journal of Business Research,. 36 (1), s. 5-13.

NAKT YOK, A., 2004, ç Giri imcilik, Beta Yay nlar , stanbul.

PINCHOT, G., 1985, Intrapreneuring, Harper and Row, New York.

SCHUMPETER, J.A., 1934, The Theory of Economic Development, Harvard University Press, Cambridge, MA.

SHRADER, R.C., ve Simon, M., 1997, Corporate Versus Independent New Ventures: Resource, Strategy, and Performance Differences, Journal of Business Venturing, 12 (1), s. 47-66

THORNBERRY, N., 2001, Corporate Entrepreneurship: Antidote or Oxymoron?,European Management Journal,19 (5), s. 526-533.

TÜS AD (Türk Sanayicileri ve adamlar Derne"i), 2002, Türkiye’de Giri imcilik, Aral k 2002, stanbul.