Lider Olarak Din Görevlilerimiz

Din hizmetleri asr-ı saadetten bu yana cami ile sınırlandırılmamış, insanın yaşadığı her yerde var olmuştur. Hızlı değişimlerin yaşandığı günümüzde, insanların dini ihtiyaçları çoğalmış ve çeşitlenmiştir. Bu anlamda cami dışında hizmet verilebilecek birçok alan söz konusudur. Yaşadığımız toplumda öteden beri din görevlisi (imam),toplumunönderi olarak kabul edilmektedir. Toplum bu kişilerden, yazılı görevleri arasında olmasa da, normal görevlerinin ötesinde hizmetler beklemektedir. Bu çalışmada genel olarak, din görevlisinin liderlik yönü ile alakalı kavramsal alan incelendikten sonra, din görevlisinin bir toplum lideri olarak, daha verimli ve faydalı hizmet sunabilmesi için gerekli olan kişisel ve toplumsal özellikleri incelenecektir. Son olarak da toplumun önde gelen insanları olarak lider din görevlilerimizin yürütecekleri hizmetlerde gerekli kıvam ve keyfiyete ulaşmaları için zaruri olan ölçüler ele alınacaktır.
Anahtar Kelimeler:

imam, mahalle, din görevlisi, lider

Imams as Our Leaders

Religious services have never been limited to the mosque since the age of happiness (the first era of Islam), but Islam has appeared in everywhere humanbeing live there. People’s religious needs have increased and diversified at present that witnessed speedy changes. In this sense, there are a lot of fields, outside of the mosque, suitable to present religious service. All along, our society has respected the religious officer (imam) as the leader of community. The community expects the religious officer to present services beyond his official and written tasks. This paper, at large, after examining the conceptual field concerning with the leadership side of the religious officer, deals with personel and social specialities which the religious officer as a leader of his society should have, in order to present more fruitful and useful services. Finally, the essential criteria of quality for services of religious officers as leaders of society will be studied.

___

Aksel, İbrahim, “Liderlik Teorileri”, Liderlik ve Motivasyon (Ed. Celalettin Serinkan) Ankara: 2010.

Bennis, Warren, “Lider Olmanın Temel İlkeleri”, Stratejik Yönetim ve Liderlik, Haz. Mustafa Özel, İstanbul: İz Yay., 1995.

Bingöl, Dursun, Personel Yönetimi, İstanbul: Beta Yay., 1996.

Casse, Pierre, “Liderlik Öğrenilebilir”, Stratejik Yönetim ve Liderlik, Haz. Mustafa Özel, İstanbul: İz Yay., 1995.

Celalettin Serinkan, “Liderlik ve Motivasyonda Güncel Konular”, Liderlik ve Motivasyon (Ed. Celalettin Serinkan) Ankara: 2010.

Dinçer, Ömer, “İş Dünyasındaki Değişmeler ve İşletmelerde Stratejik Yönetim”, Stratejik Yönetim ve Liderlik, Haz. Mustafa Özel, İstanbul: İz Yay., 1995.

Ebû Dâvûd, Süleyman b. Eş’as, Sünenü Ebî Dâvûd, İstanbul: Çağrı Yay., 1413/1992.

Eren, Erol, Yönetim ve Organizasyon: Çağdaş Sistemler ve Yaklaşımlar, İstanbul: Beta Yay., 2003.

Heyet, Redhouse Sözlüğü-İngilizce-Türkçe-, İstanbul: Redhouse Yay., 1994.

Heyet, Türkçe Sözlük, Ankara: Türk Dil Kurumu Yay., 1988.

Hinterhuber, Hans H.-Popp, Wolfgang, “Sadece Bir Yönetici misiniz? Yoksa Bir Stratejist mi?” Stratejik Yönetim ve Liderlik, Haz. Mustafa Özel, İstanbul: İz Yay., 1995.

İbn Mâce, Muhammed b. Yezid, Sünenü İbni Mâce, İstanbul: Çağrı Yay., 1413/1992.

İbn Manzur, Cemaluddin Muhammed b. Mükerrem, Lisânü’l-Arab, Thk. Ali Şîrî, Beyrut: 1408/1988.

Kara, M. Ali, İşletme Becerileri Grup Çalışması, Trabzon: Dilara Yay., 2007.

Keskin, Hasan, Kur’ân’da Ümmet Kavramı, İstanbul: Rağbet Yay., 2003.

Koçel, Tamer, İşletmeYöneticiliği, İstanbul: Beta Yay., 2001.

Müslim, Müslim b. Haccac, Sahîhu Müslim, İstanbul: Çağrı Yay., 1413/1992.

Nevevî, Ebû Zekeriyyâ Yahya İbni Şeref, Riyâzü’s-Sâlihîn, terc. ve şerh, Yaşar Kandemir, İsmail Lütfi Çakan, Raşit Küçük, İstanbul: Erkam Yay., 2001.

Önkal, Ahmet, “Asr-ı Saadette Davet Metodu”, Asr-ı Saadette İslam, İstanbul: Beyan Yay., 2006.

Paksoy, H. Mustafa, “Küreselleşme, Liderlik ve Liderlik Teorileri”, Liderlik ve Motivasyon (Ed. Celalettin Serinkan) Ankara: 2010.

Tirmîzî, Muhammed b. İsa, Sünenü Tirmîzî, İstanbul: Çağrı Yay., 1413/1992.

Topbaş, Osman Nuri, Vakıf, İnfak Hizmet, İstanbul: Erkam Yay., 2002.

Topuzoğlu, Tevfik Rüştü, “Çetin Nihat Mazlum”, DİA. İstanbul: 1993.

Uğur, Mücteba “Asr-ı Saadette Sosyal Hayat”, Bütün Yönleriyle Asr-ı Saadette İslam, İstanbul: Beyan Yay., 2006.

Ünlü, Ebru, “Stratejik Yönetimde Liderlik ve Motivasyon”, Liderlik ve Motivasyon (Ed. Celalettin Serinkan) Ankara: 2010.

Yalçın, Azmi, “Yöneticilikten Etkin Liderliğe”, Stratejik Yönetim ve Liderlik, Haz. Mustafa Özel, İstanbul: İz Yay., 1995.

Zazelnik, Abraham, “Lider ve Yönetici: Aralarında Fark Var mı?” Stratejik Yönetim ve Liderlik, Haz. Mustafa Özel, İstanbul: İz Yay., 1995.